RAVNOSELSKÁ FIAKERIÁDA

RAVNOSELSKÁ FIAKERIÁDA
 
V Ravnom Sele počas tohto víkendu prebiehala deviata fiakeriáda. Námestník republikového ministra poľnohospodárstva Slobodan Teofanov, hosťujúc na tomto športovo-turistickom podujatí, vyzval záujemcov uchádzať sa o nenávratné prostriedky na rozvoj dedinskej turistiky. Zdôraznil, že je súbeh Ministerstva poľnohospodárstva Srbska otvorený do 15. augusta 2010 a republikové ministerstvo poskytne 50 percent prostriedkov na rekonštrukciu starých salašov a iných obsahov dedinskej turistiky v hodnote do milión dinárov.
 
foto
 
Foto Milana Nović
 
Fiaker je osobný dopravný prostriedok ťahaný párom koní a Ravnoselská fiakeriáda to sú Republikové majstrovstvá v jazde záprahov, kde sa hodnotí výzor a gracióznosť koní a konských záprahov ako aj samotných kočišov. Na tohtoročnej fiakeriáde sa zúčastnilo 40 účastníkov s plemennými koňmi, ktorí prišli z 15 vojvodinských prostredí a z Belehradu.
 
Podujatie sa začalo v piatok uličnou promenádou a v druhý deň, v sobotu pokračovalo súťažou vo varení kotlíkového paprikáša. Podľa hodnotenia organizátora, na nej sa zúčastnilo vyše tri tisíc hostí. Nedeľa bola najatraktívnejším dňom, keďže sa napoludnie začal slávnostný defilé záprahov ulicami tejto báčskej osady a v popoludňajších hodinách zorganizovali revu záprahov a fiakrov.
 
foto
 
Na Ravnoselskej fiakeriáde nechýbala ani petrovská klobása
 
Ravno Selo pod nazivom Šova datira od XV veka, kada je kao naselje zabeleženo u bačkoj županiji između 1484. i 1502. godine. Za Šove su značajna tri naselja: Male Šove, Alpar i Paška. Naziv Šove ostaje do 1947. godine kada dobija naziv Ravno, a 1948. godine današnji naziv Ravno Selo.
 
Svojevrsna smotra gizdavih konja lipicanerske rase i plemenitog porekla, upregnutih u prelepe fijakere, se održala prošlog vikenda u sklopu tradicionalne manifestacije - „Ravnoselska fijakerijada".
 
Ravnoselska fijakerijada predstavlja Republičko prvenstvo u vožnji zaprega, gde se ocenjuje izgled, lepota i gracioznost konja, konjskih zaprega, kao i samih kočijaša.
 
Na seoskom hipodromu po deveti put nastupilo je nekoliko desetina zaprega lipicanera iz ergela poznatih odgajivača rasnih konja iz petnaestak vojvođanskih mesta i okoline Beograda. U sklopu manifestacije održalo se i takmičenje u kuvanju kotlića, sve ovo uz nezaobilazne zvuke tamburica, poznatog petrovačkog kulena i sremskog vina.
 
Fijakerijada je počela u petak promenadom pod nazivom „Ulica koja odiše tradicijom”. Tokom promenade su bile predstavljene zaprege domaćina Fijakerijade Konjičkog kluba “Mustang” i održane prezentacija domaćeg vina i kulena iz Bačkog Petrovca i Srema.
 
U subotu je nastavljena izložba vina i kulena, zatim je sledilo takmičenje u kuvanju kotlića, nastupi folklornih ansambala i na kraju, u 21 čas, nastupi tamburaša. Centralni dan Fijakerijade je bila nedelja, 1. avgust. Tačno u podne je započeo svečani defile ulicama Ravnog Sela, u 13 časova na terenu Konjičkog kluba „Mustang” je sledila revija zaprega i fijakera po kategorijama, a nakon toga dodela priznanja i završna večera za sve učesnike. Podršku manifestaciji pružili su Vlada AP Vojvodine, Ministarstvo poljoprivrede Vlade Republike Srbije i opština Vrbas.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články