Padina vo Vidieckom parlamente

Padina vo Vidieckom parlamente
 
Počas pobytu v mikroregióne Svornosť na Slovensku, 10-členná padinská delegácia sa oboznámila s viacerými realizovanými projektmi, ktoré sa financovali z rôznych programov v rámci Európskej únie. V rozhovoroch Padinčanov s hostiteľmi, sa vymenili názory a trasovala cesta na ďalšiu spoluprácu. Ide hlavne o pomoc pri získavaní finančných prostriedkov z Európskej únie, ktorá rôznymi programami podporuje Srbsko na jej vstup do EU.
 
foto
 
Padinskú delegáciu tvorili: riaditeľka Asociácie pre edukáciu a regionálny rozvoj Daniela Ďurašová a jej kolega Martin Markuš, predseda miestneho spoločenstva Ján Tifenbach, velebný pán farár Ján Cicka, zástupca predsedu miestneho spoločenstva Ondrej Petrovič, riaditeľ základnej školy Ladislav Petrovič, podnikateľ Miroslav Kováč, stomatológ Ján Petrovič, učiteľka triednej výučby Zuzana Papová a predstaviteľka ženského spolku Anna Imrová. Do Nitry sa dostali na pozvanie Nitrianskeho Vidieckeho Parlamentu, ktorý sa touto cestou zavďačil za vlaňajší pobyt v Padine. V Nitre ich privítali predstaviteľky Vidieckeho Parlamentu a mikroregiónu Svornosť, zároveň aj ich zakladateľky Barbora Gerhátová a Darina Gerhátová.
 
foto
 
Občianske združenie Vidiecky parlament na Slovensku (skrátene OZ VIPA SK), je mimovládne občianske združenie, ktorého poslaním je presadzovať zvyšovanie kvality života na vidieku a podporovať vidiecke iniciatívy pri riadení rozvoja dediny. Mikroregión Svornosť ako jeden z mnohých mikroregiónov na Slovensku je dobrovoľné združenie dedín a miest za účelom riešenia spoločných problémov a za účelom hľadania spoločných ciest rozvoja príslušného územia. Nachádza sa neďaleko mesta Nitra a tvorí ho 17 osád (dedín).
 
V tých dňoch sa v Nitre uskutočňovali rôzne kultúrne podujatia ako - Dni zahraničných Slovákov, Pivné slávnosti a rôzne iné, ktoré padinskí hostia mali príležitosť navštíviť. Pekná príležitosť bola aj zúčastnenie sa na slávnostnej cirkevnej omši, ktorá sa usporiadala v rámci Cyrilo - Metodských dní, jedného z najvýznamnejších cirkevných sviatkov na Slovensku.
 
Padinská delegácia sa domov vrátila s peknými dojmami a s nádejou, že sa ďalšia spolupráca realizuje v prospech oboch strán a pre krajší život všetkých.
 
Martin Markuš
 
Mikroregión Svornosť tvorí niekoľko dedín, ktoré sa združili a prijali stanovy združenia. Spoločným programon regiónu je rozvoj osád a prvým spoločným projektom im bol separovaný zber komunálneho odpadu. Jedna z dedín tohto mikroregiónu - Hrušovany podala prostredníctvom regionálneho združenia Svornosť projekt Separovaný zber žiadosť na 2 mil.Sk. Finančné prostriedky mali slúžiť na zavedenie zberu do osád regiónu, zakúpenie kontajnerov na papier, plasty, kovy a nebezpečný odpad.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články