Svetom, moje, svetom

SNS 2010 - CELÝ PROGRAM SNS MOŽNO POZRIEŤ V OSOBITNOM OKIENKU Z PRAVEJ STRANY
 
Svetom, moje, svetom
 
V rámci tohtoročných Slovenských národných slávností v sobotu 7. augusta 2010, o 13:00 bude vernisáž výstavy o slovenských drotároch Slovenského národného múzea – Múzeá v Martine (GZM) ... Svetom, moje, svetom... - O slovenských drotároch... ...Hrnce, misky, drótovať! – tento pokrik už súčasná generácia nepozná. Bol spojený s vandrujúcim drotárom.
 
foto
 
Výstava „...Svetom moje, svetom...“ s podtitulom - O slovenských drotároch, poskytne návštevníkom obraz o tomto zaujímavom pre Slovákov typickom remesle.
 
Drotárstvo na Slovensku predstavuje špecifický a ojedinelý fenomén, ktorý nemá obdobu čo do rozsahu na určitom území, v žiadnom inom štáte. Stovky až tisíce drotárov vytvorili atypickú historickú kulisu dejín malého národa uprostred Európy.
 
foto
 
V začiatočnom období jediným pracovným materiálom drotárov bol drôt. Pomocou neho opravovali hlinený riad i zhotovovali svoje prvé výrobky. Spočiatku len "haftovali", teda len spájali časti puknutého riadu. Neskôr sa naučili hlinený riad "odrotovať" - celý opliesť do drôtenej siete,
 
V prvej etape vývoja drotári pracovali samostatne, celú „dielnu“ si nosili so sebou. Na chrbte nosili krošňu, v ktorej mali materiál a na pleci tašku, kde mali pracovné nástroje. Pracovali tak, že sedeli priamo pred domom na schodoch, alebo na zemi a spravovali hlinený, neskôr i plechový riad a opravovali rôzne predmety.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články