S mikrofónom na SNS 2010

S mikrofónom na SNS 2010
 
Kultúra tunajších Slovákov, ich zvyky, obyčaje, ich mentalita, ich duševná bohatosť- to je strašne príjemné a dôležité. Pre každého kto sem príde, ten víkendový pobyt môže byť len obohatením. Mieni veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade J.E. Igor Furdík.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
 
„Dneska, po tých viac ako 5 rokov čo som tu, toto sú moje šieste SNS, tu sa to všetko dosť výrazne posunulo k lepšiemu. Dneska sa tu dá príjemne stráviť víkend, nielen nejakým jedením alebo pitím, ale aj skutočným poznaním niečoho, čo je zaujímavé vidieť a poznať. Je to kultúra tunajších Slovákov, ich zvyky, obyčaje, ich mentalita, ich duševná bohatosť a to je strašne príjemné a dôležité a len tak sa dá pochopiť prečo, povedzme, Slováci a Srbi sú si blízki, prečo sú mentálne takí, že si rozumejú dobre. Ja myslím, že pre každého kto sem príde, ten víkendový pobyt môže byť len obohatením.„
 
Počas Slovenských národných slávností Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiadal vyhodnotenie súbehu o najstaršiu fotografiu mladomanželov s nevšednou ukážkou starých svadobných zvykov. Riaditeľka tejto inštitúcie Milina Sklabinská potvrdila, že takýmto spôsobom získali bohatý archív.
 
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
Organizátori foto súbehu sa rozhodli udeliť tri ceny, po jednu pre Báčku, Banát a Sriem. Z Banátu najstaršiu fotografiu na súbeh zaslal Vladimír Hudec z Hajdušice. Ide o mladomanželský pár zo začiatku 20. storočia. Keď ide o Báčku, odmenenou je Ľudmila Berédiová - Stupavská z Kysáča. Na súbeh zaslala fotografiu mladomanželov z roku 1895. Na nej je mladucha z Kulpína a ženích z Kysáča.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
Sriemska cena sa dostala do rúk Anny Vrškovej zo Starej Pazovy. Vršková obohatila archív fotografiou z roku 1910.
 
Svadobné zvyky prezentovali kultúrno-umelecké spolky a spolky žien z našich osád. Hostiteľská reštaurácia Aroma sa postarala o žalúdky návštevníkov tradičnými svadobnými jedlami. Jánošíčania predviedli hru „ Na medovú kašu“.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
Keď sú už svadobníci unavení a ospanliví a veselá svadobná nálada ochabuje, treba ich rozveseliť. Staré zvyky a svadobné obyčaje sa v Starej Pazove udržali dodnes a tie najveselšie predviedli aj v sobotný podvečer v petrovskej Aróme.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
Kysáčanky ukázali ako sa mladuche v minulosti snímala parta a kládol čepiec, ktorý bol znakom, že už je dievka v manželstve. Keď ju raz začepčili, pod touto čapicou žena skrývala svoje vlasy a nikdy viac sa jej nesmeli vidieť na verejnosti. Dôležitou osobou na svadbe bola mladuchina krstná mať, povedala Mária Gašková z Kysáča.
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ
 
 
„Krstná mama má za úlohu na svadbe stále byť pri mladomanželoch. Aby dbala na to čo robia a aby všetko bolo v poriadku. Pri večeri im naberá do taniera, dáva im každému jesť. Potom, v noci keď prídu s ratolesťou, mladá sa zavíja do čepca. To všetko robí krstná mama, aby tá mladucha bola pekná v tom čepci, začepčená, aby sa mladému páčila...“
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články