Slovom a spevom zo SNS 2010

Slovom a spevom zo SNS 2010
 
V zachovávaní jazyka a kultúry významnú úlohu zohrávajú pedagogickí pracovníci a preto sa počas Slovenských národných slávností tradične organizuje stretnutie učiteľov. Tohto roku ústrednou témou tohto zoskupenia boli slovenské učebnice v menšinovom školstve. Tiež sa udelili ceny našim popredným lingvistom a pedagogickým pracovníkom za osobitný prínos v oblasti osvetovej činnosti.
 
foto
 
Foto Jaroslav Grňa
 
Za prítomnosti početných hostí zo Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvátska slovenské vydania učebníc v Srbsku predstavila Alena Pešková z Ústavu pre vydávanie učebníc a o tých najnovších /2005-2010/ hovorila Dr. Jarmila Hodoličová. K téme hovorili i hostia zo zahraničia, zatiaľ čo sa riaditeľ Centra pre celoživotné vzdelávanie Univerzity Mateja Bela z Banskej Bystrice Ján Sitarčík zmienil o kontinuálnom vzdelávaní učiteľov.
 
foto
 
Foto Jaroslav Grňa
 
 
„...Univerzita Mateja Bela sa hlási k európskemu odkazu Univerzít, centier dobra a vzdelanosti a tento postoj sa premieta i do poskytovania kontinuálneho vzdelávania vás, vážení krajanskí učitelia...dovoľte mi zapriať vám, aby vaše kontinuálne vzdelávanie bolo poskytované v duchu humanizmu ako vzdelanie obsahujúce hodnotu pre váš individuálny ľudský i profesijný rozvoj. Nám prajem aby sme boli schopní takéto vzdelávanie vám poskytovať.„ /J. Sitarčík/
 
Na stretnutí sa predstavili i jubilujúce školy /Hložany, Jánošík/, oslávili jubileá popredných vedeckých a osvetových pracovníkov z našej minority, akými sú Xénia Mučajiová, či Samuel Čelovský.
 
foto
 
Foto Jaroslav Grňa
 
Osobitné uznania sa na tohtoročnom stretnutí dostali našim lingvistom Márii Myjavcovej a Michalovi Týrovi. J. E. veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Igor Furdík v mene Ministerstva školstva Slovenskej republiky Márii Myjavcovej odovzdal cenu Svätého Gorazda za jej neúnavnú jazykovednú prácu.
 
 
„...toto ocenenie prímam skutočne ako význačné uznanie za všetku tú svoju prácu v prospech obstátia slovenského jazyka v našom menšinovom spoločenstve, lenže súčasne musím zdôrazniť, že v tejto práci som nikdy nebola sama...“ /M. Myjavcová/
 
Michalovi Týrovi cenu udelila Matica Slovenská za výsledky vo vzdelávacej práci.
 
 
„...som poctený touto cenou ale nebyť spolupráce s inými kolegami, nebyť porozumenia na pracovisku, v rodinnej pohode to by sa ťažšie dosiahlo. Myslím si, že tá cena zaväzuje aby človek zotrval v práci a ešte vždy sú plány...“ /M. Týr/
 
Nevystalo ani kultúrno-umelecké intermezzo, ktoré mali na starosti Musica Viva, Ondrej Maglovský, Katarína Mosnáková a iní.
 
 
Musica viva
 
 
Sólo Katarína Mosnáková, hudobný doprovod Ondrej Maglovský
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články