NA NOVOSADSKOM „LONDONCOVI“ DO KULPÍNA

NA NOVOSADSKOM „LONDONCOVI“ DO KULPÍNA
 
 bus
 
Čoraz väčší počet našich turistických organizácií ponúka jednodňové zájazdy do okolitých výletníckych, historických, kúpeľných, horských, dedinských, salašových....či už na iný spôsob zaujímavých prostredí. Turistický potenciál je totiž všade, len ho treba vedieť využiť. Organizátori to dobre vedia a preto stále rozširujú ponuku o niečo nové.
Do Kulpína tiež čoraz častejšie vie zavítať väčšia-menšia organizovaná skupina turistov či iba zvedavcov. Aj u nás jesto čo vidieť. Dnes sa taktiež v Kulpíne pristavili výletníci, ktorí boli zaujímaví i preto, lebo pricestovali na 50 ročnom londýnskom autobuse Double decker.
Uvedený autobus na túto svetovú stranu najčastejšie premáva turistov na linke Nový Sad – Ravno Selo – Kulpin- Nový Sad. Prvou zastávkou je chýrečný veterný mlyn s impozantnou záhradou v Ravnom Sele. V tejto jedinečnej záhrade je vyše 700 druhov kvetín a stromov zo všetkých svetových končín. Je to teda svojrázna botanická záhrada, v ktorej je napríklad vysadených aj 110 druhov rôznych ihličnanov.
Po obchôdzke veterného mlyna a záhrady, nasleduje návšteva Kulpína a rozprávka o niekdajšej známej vojvodinskej veľkostatkárskej rodine Dundjerskovej.
Potom sa už v originálnom londýnskom Double deckeri z roku 1958 pokračuje späť domov. Povedľa čárdy nemožno však iba prejsť...

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články