12. august - Medzinárodný deň mládeže

Dnes o 18:00 h v areáli Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne si pripomenieme
 
12. august - Medzinárodný deň mládeže
 
Mladí ľudia poznajú problémy, ale i možné riešenia. Množstvo z nich je ochotných venovať svoj čas, energiu a nápady v prospech iných, prispieť k rozvoju miestnej komunity, v ktorej žijú a participovať na uskutočňovaní zmien, ktoré sa jej týkajú. Mladí ľudia sú ochotnejší vykonávať dobrovoľnícku prácu oveľa viac ako ktorákoľvek iná veková skupina. Je na nás, či im dáme priestor alebo ich budeme vnímať ako problém.
 
foto
 
Medzinárodný deň mládeže sa oslavuje od roku 2009, keď ho Zhromaždenie spojených národov zaradilo do Oficiálneho kalendára medzinárodných dátumov. Generálne zhromaždenie OSN odporučilo, aby verejné informačné aktivity boli organizované na podporu tohto dňa ako spôsobu na propagáciu Svetového programu aktivity pre mládež.
 
U nás v Srbsku si tento deň pripomíname od 2007 roku, keď bolo založené Ministerstvo mládeže a športu.
 
Veľký počet kancelárií pre mládež v celom Srbsku oslavuje medzinárodný deň mládeže organizovaním workshopov, okrúhlych stolov, scénkami, výstavami, koncertmi a turnajmi, na ktorých mladí propagujú zdravé životné štýly, debatujú o životných podmienkach v prostrediach kde žijú, predstavujú svoje zručnosti, vedomosti a schopnosti, vymieňajú si názory...
 
Vlani Kancelária pre mladých obce Báčsky Petrovec v spolupráci s Obecným mládežníckym parlamentom a inými mládežníckymi združeniami, pri príležitosti tohto dňa v miestnostiach reštaurácie Vrbara zorganizovala výstavu pod menom Prebúdzanie.
 
V tomto roku v spolupráci s Občianskym paktom pre juhovýchodnú Európu a za podpory Balkan Trust for Democracy vyzvala všetkých mladých fotografov, predstaviť svoje práce na výstave Mladí lídri v akcii.
 
Mladí lídri v akcii je výstava fotografií mladých autorov vo veku 15 až 30 rokov, ktorá bude otvorená dnes o 18:00 h v areáli Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne. Pri príležitosti dnešného dňa o 10:00 h v Malej sieni obce obecného zhromaždenia v Báčskom Petrovci predstavitelia Kancelárie pre mládež petrovskej obce usporiadali tlačovku na ktorej predstavili projekt Podpora nacionálnym snahám v podnietení zamestnávania a zamedzení migrácie mladých ľudí.
 
Kancelária pre mladých Obce Báčsky Petrovec za účasti Mládežníckeho združenia Obecný mládežnícky parlament, Združenia občanov Terra z Báčskeho Petrovca / Kulpína a Mládežníckej organizácie Maglić i v tomto roku pri príležitosti Dňa mládeže usporiada aj ďalšie aktivity.
 
Dnes o 19:00 h v kulpínskom parku budú udelené ceny Naj kamaráti a v pokračovaní o 20:30 h bude Letné kino. Premietanie filmu je naplánované aj na zajtra o 21:00. Včera večer v Rekreačnom stredisku v Maglići zorganizovali súťaž Hry na vode.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články