Premenenie Pána a Budárske dni

Premenenie Pána a Budárske dni
 
Dnes sa v Erdevíku začalo podujatie pod názvom V ústrety Premenenia Pána – U susret Preobraženju a v Slankamenských Vinohradoch VII. Budárske dni – VII Pudarski dani. Obe podujatia majú turistický ráz a predstavujú svojrázne vďakyvzdanie za dary Zeme a tiež oslavu nápoja bohov a básnikov – vína.
 
foto
 
V Slankamenských Vinohradoch v rámci zajtrajšieho dňa je naplánovaná súťaž vo varení rybacej polievky a súťaž o najchutnejšie víno. Kultúrno-umelecký program sa začne o 16:00 a na ňom vystúpia KUS Zvolen z Kulpína, SUS Krajan-Vojvodina, Nádej z Báčskeho Petrovca, ako aj folkloristi z Požarevca, Krčadína a Subotice a domáce súbory.
 
V Erdevíku tiež prebieha viacdňové podujatie pod názvom V ústrety Premenenia Pána – U susret Preobraženju. Dnes na bazénoch súťažili kuchári vo varení kotlíkového guláša a tanečníci sa predstavili na prehliadke folklóru kultúrno-umeleckých spolkov. Nedeľa bude športovým dňom a na stredu sa usporiada tradičná obchôdzka vinohradov. V Deň Premenenia Pána, vo štvrtok 19. augusta, sa zorganizuje slávnostná schôdza Rady Miestneho spoločenstva Erdevík a v srbskom pravoslávnom kostole sa bude slúžiť príležitostná slávnostná liturgia.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články