Divadelný tábor 2010

Kovačica 22. - 25. 8. 2010
 
Divadelný tábor 2010
 
Divadelná komisia Výboru pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny spolu s Domom kultúry 3.októbra v Kovačici organizuje I. Dolnozemský divadelný tábor, ktorý bude prebiehať v dňoch 22. až 25. augusta 2010 v priestoroch Domu kultúry 3.októbra v Kovačici. Slávnostné otvorenie je v nedeľu 22. augusta 2010 o 17:30 v rekreačnom stredisku Relax v Kovačici.
 
Seminár podporil a finančne bude kryť Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí prostredníctvom Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku.
 
Určený je pre hercov začiatočníkov a metodológia práce je orientovaná na postupné zdolávanie základov herectva a na zoznamovanie sa s hereckými výrazovými prostriedkami (akustickými, mimickými, gestickými, postojovými a priestorovými). Garantmi, lektormi a supervízormi projektu sú renomovaní slovenskí režiséri Ján Makan, Ľuboslav Majera a profesionálny herec SND Miroslav Fábry.
 
Seminár by okrem edukačnej zložky mal za úlohu zvýšiť kvalitu prezentácie neprofesionálneho slovenského divadla, prispieť k úspešnému nadväzovaniu kontaktov s domácimi a zahraničnými incenátormi a vytvoriť priestor pre prácu s deťmi a mládežou, ktorí sú dôležitým inštrumentom v pokračovaní divadelnej tradície Slovákov na Dolnej zemi.
 
Lektori I. Dolnozemského divadelného tábora
 
Ján Makan diplomoval v roku 1983 na skupine pre multimediálnu réžiu na Akadémii umení v Novom Sade. Je autor niekoľkých TV filmov a inscenácií a tiež režíruje v divadle. Spolupracoval na katedre pre réžiu na Akadémii umení v Novom Sade v rokoch 2005 – 2007. Bol vedúci projektu edukácie mladých hercov Slovenského vojvodinského divadla. Zamestnaný je v TV Vojvodina Novom Sade.
 
Ľuboslav Majera diplomoval v roku 1975 na VŠMU v Bratislave v odbore divadelná réžia. Pôsobil ako režisér v TV Nový Sad a v Novosadskom rozhlase v redakcii dramatických vysielaní. Režíroval desiatky dokumentárnych filmov, reportáží, fejtónov a viac ako sto rozhlasových hier pre deti a dospelých. Paralelne režíroval aj divadelné predstavenia doma a na Slovensku v profesionálnych a v ochotníckych divadlách. Je profesorom na Akadémii umení v Novom Sade a na katedre dramaturgie, réžie a teatrológie Fakulty dramatických umení v Banskej Bystrici.
 
Miroslav Fábry zakončil herectvo roku v 1983 na Akadémii umenia v Novom Sade. V Srbskom národnom divadle je zamestnaný od roku 1989 a doteraz stvárnil mnohé úlohy. Na Stretnutí vojvodinských divadiel 1994 bol odmenený za úlohu Lomova v predstavení Posle pola veka A.P. Čehova v réžii Ľuboslava Majeru. Na Deň SND 1998 mu bolo udelené pochvalné uznanie.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články