Čestný občan Báčskej Palanky

Čestný občan Báčskej Palanky
 
Zhromaždeniu obce Báčska Palanka Obecná rada postúpila návrh, vyhlásiť veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku J.E.Igora Furdíka za čestného občana tejto obce. V rozhodnutí Obecnej rady sa okrem iného zdôvodňuje, že takýmto spôsobom občania báčskopalanskej obce vyjadrujú vďačnosť a vzdávajú uznanie za výnimočný prínos v rozvíjaní diplomatických, kultúrnych a hospodárskych stykov medzi Srbskom a Slovenskom a v prehlbovaní priateľstva medzi slovenským a srbským národom.
 

Veľvyslanec Igor Furdík viackrát oficiálne ale aj súkromne navštívil túto obec, v ktorej žije zo 63. 000 obyvateľov z čoho asi 7.000, čiže 12 percent sú príslušníci slovenského národnostného spoločenstva. Propagoval toto prostredie u hospodárov zo Slovenskej republiky a odporúčal im investovať do báčskopalanskej obce. Vďaka takýmto aktivitám Obec Báčska Palanka má dobrú spoluprácu s viacerými mestami zo SR a s Považskou Bystricou má aj podpísanú Dohodu o spolupráci. V Báčskej Palanke bol otvorený i čestný konzulát Slovenskej republiky, za ktorý lokálna samospráva zabezpečila priestor v centre mesta.

Komentárov  

+1 #1 novinarka 2010-09-16 17:33
:-) Ambasador Furdjik poccasni gradjanin opsstine Baccka Palanka
BACCKA PALANKA, 16. septembra (Tanjug) - Skupsstina opsstine Baccka Palanka donela je jednoglasnu odluku da ambasadora Slovaccke u Beogradu Igora Furdjika proglasi poccasnim gradjaninom te opsstine.
Furdjik je mnogo uccinio na jaccanju diplomatskih, privrednih, kulturnih i drugih veza dveju drzzava i razvoju prijateljskih odnosa slovacckog i srpskog naroda, a podrsska Slovaccke Srbiji, njenom teritorijalnom integritetu i evroatlanskim integracijama izuzetno je znaccajna, navedeno je u obrazlozzenju odluke.
Za pet godina provedenih u Bogradu, ambasador je mnogo pomogao opsstini Baccka Palanka, sa oko 62.000 stanovnika, od kojih je oko 12 odsto, ili nessto manje od 7.000, pripadnika slovaccke nacionalne zajednice.
Postevissi tu opsstini desetak puta, privrednike u "Tarketu", "Nektaru", "Kovisu" i drugim firmama, kao i mnoge kulturno-umetniccke manifestacije u Bacckoj Palanci, Pivnicama i Silbassu, trazzio je moguchnosti povezivanja ovdassnjih i slovacckih firmi, zalazzuchi se da slovaccki investitori dodju u Baccku Palanku, kao mesto u koje je pozzeljno ulagati kapital, navedeno je u obrazlozzenju odluke.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články