Maratóny

Maratóny
 
V Petrovci sa dnes s dráhami a nepriaznivým počasím pasovalo zo tisíc účastníkov 22. Petrovského maratónu. Aj v Budapešti dnes bežalo a to až 12 tisíc bežcov. 25. Budapeštiansky maratón vybehol aj šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda. Za daždivého počasia 42 km dráhu zdolal za tri hodiny, 39 minút a jedna sekunda celkovo na 608. a vo svojej kategórii na 19. mieste. Atmosféra bola podľa neho neskutočne pozitívna a mnoho divákov sa naučilo po slovensky „Do toho!“, aby ho mohli povzbudzovať.
 
foto
 
Budapeštiansky maratón je v poradí 24., ktorý 55-ročný Dzurinda bežal. Svoj najlepší čas dosiahol ešte v roku 1985 a to 2 hodiny, 54 minút a 57 sekúnd. Minister Dzurinda už bežal maratóny v New Yorku, Londýne, Prahe, a tohto roku aj v Budapešti. Chceme hľadať veci, ktoré nás spájajú a šport jednoznačne spája.- vysvetľuje Dzurinda, ktorý ostáva v Budapešti aj zajtra, kedy sa stretne s tromi najvyššími politickými predstaviteľmi Maďarska.
 
Sociologička Zora Bútorová maratón ako nápad ocenila. "Je to, ako to sám minister označil, akt dobrej vôle, tak to treba aj chápať," povedala Bútorová pre SITA. Sociologička tvrdí, že tak chce Dzurinda aj ukázať, že napäté vzťahy sú na ceste zlepšovania a že nemá žiadnu osobnú predpojatosť voči občanom južného suseda Slovenska. "Nijako to neuškodí, skôr to bude prijaté ako sympatický krok," uzavrela
 
Dzurinda bol známy ako maratónec už v čase, kedy bol premiérom v rokoch 1998 až 2006. Budapeštiansky maratón takisto nebude jeho prvý "symbolický" beh. Dzurinda totiž 4. novembra 2001 bežal svetoznámy Newyorský maratón. Beh v tom roku venovali obetiam teroristických útokov v New Yorku a Washingtone 11. septembra 2001. Dzurinda vtedy na maratón cestoval súkromne a bez ochranky.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články