Cez Nadlak je...

Cez Nadlak je...
 
...je medzinárodná prehliadka sólistov slovenskej ľudovej piesne v rumunskom Nadlaku. Jej tohtoročnou víťazkou sa stala Olivera Gabríniová (SKUS P. J. Šafárika z Nového Sadu). Z našich účastníkov odmenení boli aj Ivan Beláni - Cenou časopisu Naše snahy, Adam Stupavský si vyspieval špeciálnu cenu odbornej poroty, Katarína Mosnáková získala dve ceny: Cenu orchestra a špeciálnu cenu odbornej poroty a v mladšej vekovej kategórii Michaela Čiliaková z Kulpína je nositeľkou 3. ceny odbornej poroty a zároveň aj Ceny predsedu Svetového združenia Slovákov v zahraničí.
 
foto
 
Naši predstavitelia na tohtoročnom nadlackom festivale
 
foto
 
Víťazka prehliadky Cez Nadlak je... 2010 Olivera Gabríniová
 
Na tohtoročnej, v poradí XII. prehliadke Cez Nadlak je...sa zúčastnilo 29 spevákov vo veku od 7 do 73 rokov z Maďarska, Srbska a Rumunska. Našim najmladším predstaviteľom na tomto festivale a nádejným spevákom bol Zlatko Klinovský zo Selenče. V kategórii dospelých sa zo Srbska predstavili Ivan Beláni a Margareta Častvanová (Gymnázium Jána Kollára v Báčskom Petrovci), Jarmila Papová (Komorný zbor Zvony zo Selenče), Ivan Slávik a Olivera Gabríniová (SKUS P. J. Šafárika z Nového Sadu), Adam Stupavský a Jaroslav Kriška (KUS Jednota z Hložian) Jozef Pavlov a Vladimíra Kolárová (KIS Kysáč) a Katarína Mosnáková (SKUS Jánošík z Jánošíka).
 
foto
 
Katarína Mosnáková za sprievodu medzinárodného orchestra, ktorý jej udelil svoju Cenu
 
Spevákov sprevádzal kvalitný orchester v zložení profesionálnych hudobníkov z Rumunska, zo Slovenska a Srbska, kde zaslúžené miesto patrilo aj Pavlovi Tomášovi ml. z Kovačice a Ondrejovi Maglovskému z Kulpína, ktorému riaditeľ prehliadky Ondrej Kresan slávnostne udelil darček a vyjadril poďakovanie za skvelú spoluprácu.
 
foto
 
Michaela Čiliaková s otcom Michalom
 
Odborná porota pracovala v zložení: Gabriela Jančíková (Rumunsko), Anna Medveďová (Srbsko), Ján Šutinský (Maďarsko), Kristína Jucanová a Mária Peniaková (Rumunsko).
 
Informácie a fotografie poskytla Katarína Mosnáková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články