"SERBIA ON THE ROAD TO EUROPE – 10 YEARS AFTER“

"SERBIA ON THE ROAD TO EUROPE – 10 YEARS AFTER“
Srbsko na ceste do Európy - 10 rokov po
 
Dnes uplynulo desať rokov od významných a sľubných protestov, ktoré viedli k zmene režimu v Srbsku a pádu vlády Slobodana Miloševića. Strana DOS vtedy dala Miloševićovi ultimátum, aby do štvrtka 5. októbra roku 2000 do 15.00 h uznal vôľu občanov. Požiadala tiež o odstúpenie vedenia srbskej štátnej televízie, v tom čase podriadenej Miloševićovi. Dlho očakávaný 6. október a nevyhnutné radikálne zmeny však vystali, za čo dodnes draho platíme a cesta do Európy nám akoby unikala.
 
Na konferencii, ktorá dnes v Belehrade prebiehala pod názvom „Srbsko na ceste do Európy - 10 rokov po“, sa zúčastnili najvyšší predstavitelia našej krajiny ako aj predstavitelia viacero európskych štátov, medzi inými aj minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda. Na zoskupení sa prevažne afirmatívne a menej kriticky hovorilo o tom, kde sa nachádza Srbsko v súčasnosti a pripomenuli sa i udalosti z historického roku 2000.
 
Sled udalostí 5. X. 2000 bol takýto:
 
Po viacdňových štrajkoch a protestoch v celej krajine proti neuznaniu výsledkov volieb z 24. septembra 2000, ktoré vyhral Miloševićov protikandidát Vojislav Koštunica, sa 5. októbra na výzvu vtedajšej Demokratickej opozície Srbska (DOS) do Belehradu hrnuli státisíce rozhorčených občania.
 
Krátko po 15.00 h sa demonštranti pokúsili vniknúť do budovy parlamentu v Belehrade. Veľká skupina ľudí sa dostala do budovy cez okno a príslušníci polície, ktorí parlament strážili, sa postupne stiahli.
 
Koštunica vyzval Miloševića, aby uznal svoju volebnú porážku a varoval pred hrozbou vypuknutia nepokojov v Srbsku.
 
Demonštranti následne zapálili západné krídlo budovy Zhromaždenia a porozbíjali takmer všetky okná. Zdemolovali aj niekoľko policajných áut za parlamentom. Počas potýčok s políciou bolo počuť aj streľbu.
 
Náčelník polície v Belehrade okolo 17.00 h požiadal o rokovanie s predstaviteľmi opozície. Približne o hodinu neskôr príslušníci policajnej stanice pri parlamente zložili zbrane a pridali sa k demonštrantom. Polícia sa pri budove štátnej televízie snažila rozohnať demonštrantov slzotvorným plynom, kým jeden z demonštrantov pomocou bagra prebúral hlavný vchod.
 
Televízia prestala vysielať svoj pravidelný program po 17.00 h.
 
Nový prezident vtedajšej Juhoslovanskej zväzovej republiky Vojislav Koštunica sa následne prihovoril občanom z terasy belehradskej radnice, ako aj prostredníctvom štátnej televízie.
 
Deň po demonštráciách sa Milošević v televízii priznal porážku v prezidentských voľbách.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články