Deň oslobodenia Selenče

Deň oslobodenia Selenče
 
Selenča bola oslobodená 17.októbra roku 1944. Pietna slávnosť venovaná tejto udalosti bola pri pomníku padlým bojovníkov v národno oslobodzovacom boji v strede osady. Na oslavých sa zúčastnili predstavitelia miestnej bojovníckej organizácie, predstavitelia Obecného zväzu bojovníkov ako aj predstavitelia Rady miestneho spoločenstva, občania a žiaci základnej školy.
 
foto
 
Na dnešnej spomienkovej slávnosti o význame tohto dňa pre Selenču a Selenčanov hovoril predseda Rady MS Juraj Grňa. Kratší umelecký program, venovaný tomuto dňu, ktorý pozostával z básní a piesní predviedli žiaci a chór základnej školy. Všetci prítomní minútkou ticha vzdali poctu svojím spoluobčanom, ktorí svoje životy utratili v národno oslobodzovacom boji.
 
foto
 
Po programe predstavitelia združení bojovníckych organizácii položili vence a kytice na pomník obetiam boja proti fašizmu. V mene občanov Selenče veniec na pomník položil predseda Rady MS. Vence na pomník položili aj predstavitelia miestnej a Obecnej organizácie zväzu bojovníkov. Kytice kvetov položili aj žiaci základnej školy.
 
foto
 
Pietna slávnosť a oslavy skončili slávnostným prijatím predstaviteľov bojovníckych organizácii u predsedu Rady MS Juraja Grňu.
 
Dnes taktiež svoj deň, Deň školy, oslavuje aj základná škola v Selenči.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články