Pamiatka reformácie, Všechsvätých, Dušičky, Halloween

Pamiatka reformácie, Všechsvätých, Dušičky, Halloween
 
V týchto dňoch si pripomíname Sviatok všetkých svätých, Pamiatku zosnulých a Halloween. Zvyky späté s týmito dňami (31. október a 1. a 2. november) sa od seba odlišujú v jednotlivých krajinách, regiónoch a kontinentoch. Aj samotný názov býva odlišný: od toho našského„všechsvätých“ s viacerými modifikáciami – napríklad „všisviat“, „šeckích svatích“, „všicki svati“ alebo aj dušičky, zadušnice, Svih svetih i Dušni dan či Halloween. Avšak, bez ohľadu na pomenovanie, podstata všetkých uvedených troch sviatkov je rovnaká a súvisí zo smrťou a zosnulými.
 
foto
 
Halloween v Toronte (Foto Ondrej Miháľ)
 
foto
 
Vyvrcholenie Halloween v Kanade býva 31. októbra. V ten deň sa deti oblečú do rôznych „strašidelných “ kostýmov, idú z domu do domu a dostávajú cukríky (Foto Ondrej Miháľ)
 
foto
 
Tradícia ozdobenia kanadských domov pre Halloween je každý rok extrémnejšia (Foto Ondrej Miháľ)
 
Sviatok Halloween sa začal svätiť ešte medzi keltskými plemenami v Anglícku, Írsku a v severnom Francúzsku ešte v predkresťanskej dobe. Kelti verili vo vznik života zo smrti. Začiatok „nového“ roka a vôbec nového života oslavovali v noci z 31. októbra na 1. novembra, keď sa začínalo obdobie zimy, tmy a smrti. Vtedy zapaľovali oheň a v nasledujúci večer pálili veľké vatre a verili, že boh Samhain, ktorého uctievali ako Pána Smrti, v tú noc zosnulým dovolí navštíviť svoje domy.
 
Sviatok všetkých svätých - Svih svetih (1. novembra) rímskokatolícki veriaci oslavujú ako deň, ktorý je venovaný všetkým svätým mučeníkom a po ňom nasleduje Pamiatka zosnulých čiže Dušni dan, ktorý pripadá na 2. novembra.
 
Pravoslávni veriaci u Srbsku si na zosnulých spomínajú tzv. zadušnice, ktoré pripadajú vždy v sobotu a je ich 4 v roku. Jesenné - Mitrovske zadušnice sa svätia v sobotu pred Mitrovdan, keď sa slúžia tzv. pomeni i parastosi, a podľa pravoslávneho zvyku vtedy sa zapaľujú sviečky a necháva strava pre pokoj duší zosnulých.
 
Evanjelickí veriaci nemajú v kalendári sviatok všetkých svätých, ale 2. novembra – v deň Pamiatky zosnulých – prichádzajú k hrobom svojich blízkych a s úctou a vďakou si spomínajú na nich. Protestanti si na svojich zosnulých spomínajú aj v poslednú novembrovú sobotu. Evanjelická cirkev má však počas týchto dní (31. októbra) ďalší veľký sviatok, ktorý s predošlými nesúvisí a od nich má úplne odlišný význam – je to Pamiatka reformácie. Tento významný sviatok protestantských cirkví predstavuje vlastne dátum ich osamostatnenia od katolíckej cirkvi, čiže je to pamiatka na deň 31. októbra 1517, keď Dr. Martin Luther na dvere Zámockého chrámu v nemeckom Wittenbergu pribil 95 výpovedí proti predávaniu odpustkov a neporiadkom vo vtedajšej cirkvi.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články