7. Festival Zuzany Kardelisovej v Kysáči

7. Festival Zuzany Kardelisovej v Kysáči
 
Cenu za najlepšie predstavenie na 7. festivale Zuzany Kardelisovej, porota sa rozhodla udeliť predstaveniu Vladimíra Hurbana Vladimírova: Keď vejú jarné víchre... v réžii: Miroslava Benku, v podaní Slovenského divadla VHV a Strediska pre kultúru zo Starej Pazovy. Oni budú reprezentovať Festival Zuzany Kardelisovej na festivale Aničky Jurkovičovej v Novom meste nad Váhom v roku 2011.
 
foto
 
Ochotníci VHV scény zo Starej Pazovy znova najlepší
 
Festival ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami zobrazujúcimi postavenie a poslanie ženy v spoločnosti prebiehal vo veľkej sále Kultúrno informačného strediska Kysáč v dňoch 4. až 7. novembra 2010.
 
Otvorenie festivalu moderovala Aneta Lomenová a príležitostný príhovor o spolupráci s herečkou a režisérkou podľa ktorej je tento festival pomenovaný mal autor knihy Divadelný život v Kysáči, učiteľ na dôchodku Michal Gombár. Po slávnostnom otvorení festivalu vystúpilo Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice, s hrou Kataríny Mišíkovej: Chodíte sem často? v réžii: Ľuboslava Majeru.
 
foto
 
Pivničania sa kysáčskemu obecenstvu predstavili s predlohou Chodíte sem často?
 
V piatok sa predstavili dva súbory zo Slovenskej republiky: Najprv Ochotnícky divadelný súbor pri MOMS Veľký Krtíš, predviedol inscenáciu Mariána Sklenku: Pozvanie na husacinu alebo tri hrste fazule v réžii: Mgr. Márie Hroncovej a potom Stála divadelná ochotnícka scéna – DS Javorina z Nového Mesta nad Váhom zo Slovenskej republiky, predviedla hru Štefana Králika: Trasovisko, v réžii: PaedDr. Márie Kubovicovej a Štefana Psotného. V sobotu SD VHV a Stredisko pre kultúru Stará Pazova, zahrali hru Vladimíra Hurbana Vladimírova: Keď vejú jarné víchre... v réžii: Miroslava Benku.
 
V nedeľu 07. novembra v Knižnici Michala Babinku bol Okrúhly stôl na tému Stratégia slovenského vojvodinského divadla, v organizácii a za finančnej podpory Komisie pre divadelnú činnosť Výboru pre kultúru NRSNM.
 
V posledný festivalový deň Divadelný súbor KUS Zvolen z Kulpína predviedol hru Stanislava Štepku: Raz príde aj môj deň (LÁ-SKA-NIE) v réžii Michala Čiliaka a kolektívu. Divadelná skupina X v Nadlaku pri Demokratickom zväze Slovákov a Čechov v Rumunsku sa predstavila s predlohou Johna Millingtona Szyngie-ho: Junáčisko z Perneku, v réžii: Jána Keleša.
 
Predstavenia sledovala odborná porota v zložení: Milena Leskovac – teatrologička z Nového Sadu, ktorá bola predsedníčkou poroty, a členovia: Ján Kohút – herec a režisér a Michal Ďurovka – výtvarník a novinár, obaja z Kysáča. Po každom súťažiacom predstavení sa konali rozhovory ktoré viedol M. Ďurovka.
 
V nedeľu večer bolo Zhodnotenie festivalu a udelenie cien. V správe poroty sa uvádza: -Mali sme príležitosť pozrieť si predstavenia podľa predlôh piatich slovenských a jedného svetového autora. Môžeme konštatovať, že tohto roku Festival Zuzany Kardelisovej potvrdil základný odkaz samotného festivalu, ktorý je venovaný žene v každom zmysle. Vedľa úloh máme aj spisovateľku a režisérku a iných aktériek, ktoré tvoria predstavenie. Veľmi je dôležité, že sa festival rozšíril keďže sme mali dve predstavenia zo Slovenska a jedno predstavenie z Rumunska z Nadlaku. Vedľa dlhoročných kamarátov z Nového mesta nad Váhom zúčastnili sa aj členovia divadelného súboru z Veľkého Krtíša. Na ten spôsob v konkurencii boli tri súbory z Vojvodiny, dva zo Slovenska a jeden z Rumunska. Aktéri tohtoročného festivalu umelecky boli dosť vyrovnaní, takže členom poroty bolo veľmi ťažko rozhodnúť komu udeliť ceny, ale niektorí predsa vynikli.
 
foto
 
Hosťujúci súbor z Veľkého Krtíša zo SR
 
Podľa pravidiel, porota sa rozhodla udeliť nasledujúce ocenenia:
- Diplom za pestovanie ochotníckej divadelnej kultúry Slovákov v Rumunsku – hercovi a režisérovi Jánovi Kelešovi z Nadlaku.
- Osobitnú cenu KIS Kysáč za viacnásobný úspešný prínos v predstavení – Vladimíre Dorčovej v inscenácii Stanislava Štepku: Raz príde aj môj deň (LÁ-SKA-NIE) v réžii Michala Čiliaka a kolektívu, v podaní Divadelného súboru KUS Zvolen z Kulpína.
 
foto
 
Raz príde aj môj deň - Vladimíre Dorčovej z Kulpína pamätným dňom bola aj predošlá nedeľa
 
- Cenu za prácu ženskej osoby pri realizácií predstavenia: - Mgr. Márii Hroncovej za réžiu veselohry Mariána Sklenku: Pozvanie na husacinu alebo tri hrste fazule v podaní Ochotníckeho divadelného súboru pri MOMS Veľký Krtíš zo Slovenskej republiky.
- Cenu Zuzany Kardelisovej, za najlepšie stvárnenie ženskej postavy na festivale: - Helene Popovej za stvárnenie postavy Mane v predstavení Vladimíra Hurbana Vladimírova: Keď vejú jarné víchre... v réžii: Miroslava Benku, v podaní Slovenského divadla VHV a Strediska pre kultúru zo Starej Pazovy.
- Cenu za najlepšie predstavenie na 7. festivale Zuzany Kardelisovej, porota sa rozhodla udeliť predstaveniu Vladimíra Hurbana Vladimírova: Keď vejú jarné víchre... v réžii: Miroslava Benku, v podaní Slovenského divadla VHV a Strediska pre kultúru zo Starej Pazovy. Oni budú reprezentovať Festival Zuzany Kardelisovej na festivale Aničky Jurkovičovej v Novom meste nad Váhom v roku 2011.
 
Na počesť odmenených a záver festivalu Slovenské vojvodinské divadlo zahralo Maratón Clauda Confortés, v réžii: Vladislavy Feketeovej.
 
7. Festival Zuzany Kardelisovej vyfinancovala Správa pre kultúru Mesta Nový Sad a finančne podporili: Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí zo Slovenskej republiky a Národnostná rada Slovenskej národnostnej menšiny.
 
Text a foto: Michal Ďurovka

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články