ETYMOLÓGIA MILPOŠSKÝCH PRIEZVISK

ETYMOLÓGIA MILPOŠSKÝCH PRIEZVISK
 
Milpoš je slovenská obec nachádzajúca sa v Šariši-Prešovsko. Keď som zbieral materiály pre prvú knihu o Milpoši, zaoberal som sa aj emigráciou Milpošanov. Emigrácia Milpošanov by sa dala rozdeliť do troch časti.1.Na Dolnú zem, 2. do Ameriky 1882-1924 a 3. Optanti - Ukrajina 1947. Nikde som sa nedozvedel, že ľudia z Milpoša či Hanigoviec, kde Milpoš ako osada do roku 1950 patril, emigrovali na Dolnú zem. Až pán Ján Kulík mi situáciu viac objasnil, že po východniaroch treba pátrať nie podľa priezvisk, ale podľa vierovyznania, čo by zodpovedalo greckokatolickému vierovyznaniu, ktoré sa na Dolnej zemi nachádza. Rád by som v tejto súvislosti poprosil dolnozemských Slovákov o doplnenie mojich znalosti o Slovákoch, ktorých korene pochádzajú mnou sledovanej oblasti Slovenska- - ŠARIŠ.
 
Dohodol som sa s pánom Jánom Kulíkom, že predstavím niektoré priezviska z Milpoša z etymologického hľadiska.
Milpošské priezviska sú odvodené od:
1.Krstných mien: Priezvisko Petruš od mena Peter, Andraščík je odvodené od Andreja, Od Juraja je odvodené priezvisko Dzurko, Juro, Od Kažimira je odvodené priezvisko Kaža, Jachymovič vznikol z mena Jachym, Od Mateja je odvodené priezvisko Matvija apod.
2.Od dediny odkiaľ pochádzajú ich predkovia: Ďačovský z Ďačova, Kyjovský z Kyjova, Orlovský z Orlova, Reľovský z Reľova, Požoňský z Bratislavy, ktorá sa istého času volal Pozsony.
3.Podľa postavy alebo osobných čŕt: Kišelak,-z maďarského jazyka preložené ako človek malého vzrastu, Mizerák, Varga, Varholik od veľkých pier-úst. Kandráč od kandratých-kučeravých vlasov. Straka od vtáka podobného mena.
4.Od remesla:Baňas=baník, Pilár od pilčíka, alebo aj stĺpa- piliera, Drabiščak od dranba, ale môže byť aj od drabiny= rebrík. Kolcun od ukrajinských kolies=ko)lca, ale tiež zapaľovač mili, Hrobarík od hrobu apod.
5.Od stromov sú odvodene priezviská Hrabčak od hrabu, Verbovský od vrby atd..
6. Odvodeniny od jedla: Urda = sladká ženčica, Adzima z greckého slova ,kde a= bez dzimon = kvas, v podstate ide o bezkvaskový chlieb.
 
Na Slovensku sa etymológiou priezvisk zaoberá viac odborníkov. Spomeniem iba jedného nášho krajana prof.docenta dr. Mikuláša Dujčáka , hanigovského rodáka, ktorý napísal knihu Antroponyma z Prešovska.
 
Mikuláš Adzima

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články