Fajčenie - ako s tým seknúť?

Fajčenie - ako s tým seknúť?
 
Prvé dva pracovné dni bez cigariet v zatvorených pracovných priestoroch sme zvládli a po tomto víkende pre fajčiarov bude nasledovať ďalšia ešte ťažšia skúška. Martin nám totiž tohto roku nepriniesol sneh ale zákon o zákaze fajčenia. Fajčiari sa teda musia popasovať s tým, ako prežiť pracovnú dobu iba s občasnou cigaretovou prestávkou. Ako s tým seknúť? V prípade postupného znižovania alebo i rázneho seku sa dá vypomôcť nikotínovými tabletkami či žuvačkami, nikotínovými náplasťami, elektroakupunktúru, lejzrom ...V Novom Sade je otvorené stredisko na odvykanie od fajčenia, údajne postačia iba dva tretmány.
 
foto
 
Tresty za porúšanie zákona sú určené na 5.000 dinárov pre jednotlivcov a od 500.000 do milión dinárov pre organizácie. V týchto dňoch začala s prácou aj komunálna polícia, ktorá bude môcť pokutovať porušovateľov zákona. V Srbsku fajčí asi tretina dospelej populácie. Vo vyspelej časti Európy sa fajčí menej a v chudobnej viac. Svetová zdravotnícka organizácia robila v roku 2008 prieskum, podľa ktorého fajčilo 41,4 percenta mužov a 18,5 percenta žien. Prvenstvo držia Rusi (70,2 percenta mužov a 23,2 percenta žien). Najviac žien fajčí v Srbsku (40 percent). Najmenej fajčia v Albánsku, Belgicku, na Islande, v Slovinsku a vo Švajčiarsku.
 
V posledných týždňoch sa z Bruselu šíria ďalšie pre fajčiarov poplašné správy, že tamojší úradníci uvažujú nad totálnym zákazom fajčenia na verejných priestranstvách v celej únii. Nie sme síce jej členom, avšak o to sa uchádzame. Teda, bez ohľadu na veľký odpor fajčiarov, je pravdepodobné, že sa zákon o zákaze fajčenia bude musieť rešpektovať.
 
Motivácia prestať s fajčením:
Postupné znižovanie dávok je regulárna metóda. Aj tu je rozhodujúca pevná vôľa, fajčiar však nemá ten zúfalý pocit z toho, že si už nikdy nedá cigaretu. Metóde dôrazného strihu sa hovorí cold turkey (studený moriak), zo dňa na deň. Názov dostala podľa studeného potu pri abstinenčných príznakoch. Je to dobrá metóda v prípade silných fajčiarov obdarených pevnou vôľou a nestojí nič.
 
Vyrátať si, koľko stojí fajčenie povedzme za rok, je veľmi ľahké a výsledné číslo žiaden fajčiar nevidí rád.
 
Keď cigarety zdražejú o desať percent, ich spotreba sa zníži o päť percent. Taký je výsledok všeobecnej štúdie Svetovej banky z roku 1999.
 
Zdroj: B92, Blic, Novosti, Press, SME

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články