Pečenie koláčov v Riečke

Pečenie koláčov v Riečke
 
V sobotu 13. novembra sa v Riečke konal už v poradí 6. ročník súťaže v pečení kysnutých koláčov. Pečenia sa zúčastnilo celkom 5 družstiev z nášho mikroregionu a hostia z našej spriatelenej obce Kulpín zo Srbska. Zatiaľ čo šikovné súťažiace pripravovali cesto na sladké, slané a všakovaké iné koláče, naše riečanské gazdinky ponúkali na ochutnávku domáce pomazánky – chrenovú, drožďovú, vajíčkovú, zeleninovú, pečeňovú a mnoho ďalších.
 
foto
 
Zároveň prebiehala výstava ovocia a zeleniny, ktorú pripravili záhradkári a tiež predaj ručne maľovaných dekoračných a darčekových predmetov. Kulpín reprezentovali ženy zo Spolku kulpínskych žien Marienka Struháriková, Katka Zorňanová, Anka Zorňanová. Ich úsilie bolo odmenené tak návštevníkmi podujatia, ktorým koláče chutili, ale aj anonymnou porotou, ktorá ich ohodnotila najvyššou známkou kvality.
 
foto
 
foto
 
Porota okrem iného hodnotila chuť, vzhľad a tvar, tiež nevšednosť kysnutých koláčov a napokon úpravu slávnostného stola, ktorý zaranžovalo každé družstvo naozaj originálne . Kulpínske ženy obstáli v každej kategórii najlepšie, preto bolo ich družstvo vyhlásené ako víťazné. Túto našu už tradičnú akciu sme zakončili ako inak pri dobrej ľudovej hudbe a dobrom vínku, s našimi priateľmi, ktorí nám sľúbili, že určite prídu aj nabudúce. Tešíme sa, a ďakujeme všetkým účastníkom, no najmä kulpínskym ženám, ktoré svojou účasťou výrazne obohatili celé naše podujatie.
 
S pozdravom Ľudmila Turčányiová z Riečky, Slovenská republika

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články