Kultúrne dedičstvo a vernisáž Miška Bolfa

V SVD 4. decembra dve udalosti
 
Kultúrne dedičstvo a vernisáž Miška Bolfa
 
V Slovenskom vojvodinskom divadle v Báčskom Petrovci, v rámci ktorého pôsobí aj Národné múzeum a Galéria Zuzky Medveďovej, v sobotu 4. decembra o 11:00 zorganizujú prednášku o ochrane kultúrneho dedičstva Slovákov vo Vojvodine a o 19:00 v galérii otvoria samostatnú výstavu selenčského maliara Miška Bolfa.
 
foto
 
Národné múzeum v Báčskom Petrovci vzniklo v roku 1949. Od roku 2003 múzeum je časťou Slovenského vojvodinského divadla (SVD). Múzeum sa zaoberá zberom, uschovávaním, prezentovaním ale aj vedeckým skúmaním dedičstva Slovákov vo Vojvodine.
 
Záujem a úsilie spolkov, združení a jednotlivcov o zachovanie dedičstva vojvodinských Slovákov, si veľmi vážime. No predsa, v súčasnej dobe, pri ochrane kultúrneho dedičstva sú určité pravidlá späté so systematikou zberu, triedenia zbierok, odbornej dokumentácie, ochrany a prezentácie zbierok/predmetov. Je to veľa vedomostí, ktoré bežný človek zvyčajne neovláda ...
 
Národné múzeum preto organizuje 4. decembra 2010 odborný seminár/kurz na ktorom záujemcovia majú možnosť získať informácie o pravidlách zbierania, spracovania, ochrany a vystavovania vašich zbierok/predmetov ktoré nielen, že môžu obľahčiť prácu na ochrane kultúrneho dedičstva Slovákov vo Vojvodine, ale ju aj pozdvihnúť na vyššiu úroveň.
 
Tohto roku plánovaný je vstupný kurz na ktorom sa bude hovoriť o základných princípoch a predpisoch pri zbieraní, dokumentovaní a ochrane (čistenie, konzervácia a odkladanie starých) artefaktov/predmetov.
 
Zo Slovenského vojvodinského divadla vyzývajú záujemcov zúčastniť sa na tomto semináre, ktorý bude v Petrovci 4.decembra 2010 (sobota) v Modrom salóne (Slovenské vojvodinské divadlo) o 11.h. Seminár vedie Ljiljana Trifunovićová za pomoci Anny Sečovej - Pintírovej - obe etnografky Múzea Vojvodiny.
 
Svoju účasť treba potvrdiť do konca novembra 2010 na tel. číslo 021/ 780 168 alebo 780 040 u organizátorky SVD Miroslavy Blažićovej.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články