Zlatý kľúč

30-ročnica Festivalu
 
Zlatý kľúč
 
Začiatky Festivalu datujú ešte z roku 1960 keď v Selenči bol organizovaný festival Selenča v znamení mladosti. Potom sa z iniciatívy Selenčana Jána Nosála zrodilo hudobné podujatie pod názvom Festival novo komponovaných slovenských lyrických piesní. Prvý festival pod týmto názvom odznel 17.októbra v roku 1970 v Selenči. Ako povedal Ján Šimoni zrniečko bolo hodené do plodnej hudobnej pôdy v Selenči, z ktorého potom vzklíčil prestížny festival zábavných piesní Zlatý kľúč.
 
foto
 
V nedeľu 21. novembra si v Selenči koncertom odmenených skladieb pripomenuli jubilejné, tridsiate výročie festivalu Zlatý kľúč. Na večierku bolo predvedených dvanásť skladieb ôsmych autorov z obdobia rokov 1970-1980. Autori, ktorí poznačili prvé desaťročie tohto hudobného podujatia Slovákov v Srbsku sú Gustav Babiak, Ján Petráš, Michal Poničan, Samuel Kováč st., Ján Petráš, Michal Činčurák , Ján Nosál, Ján Ďurica a Ján Lomen. Piesne práve týchto odmenených autorov na prvých ročníkoch festivalu odzneli v Selenči. Večierok prichystal dlhoročný vedúci festivalu Ján Šimoni, ktorý zároveň vybral spevákov, piesne a nacvičoval ľudový orchester. Jedenásť člení orchester, ktorý sprevádzal spevákov na javisku viedol osvedčený hudobník Valentín Grňa z Pivnice.
 
foto
 
Pesničky spievali selenčskí speváci Mária Turanská, Jarmila Papová, Pavel Šimoni, Ján Rago a hostia, osvedčení známi rozhlasoví speváci Miroslav Hemela a Ondrej Pavčok. Organizátor koncertu bol KUS Jána Kollára zo Selenče za podpory Združenia Selenča a pracovnej sústavy Slovan progres.
 
Na začiatku programu hostí a divákov v sieni domu kultúry pozdravila a privítala moderátorka programu Jarmila Krížová. Hostia na programe boli predseda Obce Báč mr. Tomislav Bogunović, Predseda Rady MS Selenča Juraj Grňa, PaedDr. Svetlana Zolňanová Jozef Gašparovský. Okrem spomenutých koncertu sa zúčastnili aj niektorí z účastníkov festivalu.
 
Choreografiami Anny Burčiarovej, Svetlany Zolňanovej a Ivany Žiškovej sa predstavili aj tanečné skupiny KUS Jána Kollára. Ľudový orchester sa tiež samostatne predstavil zmesou ľudových pesničiek. Záverom koncertu odznela pesnička, ktorú spoločne zaspievali všetci účastníci pre ktorú hudbu a text napísal sám autor večierka Ján Šimoni pod názvom Selenča.
 
Zvuk a osvetlenie mali na starosti Pavel Faďoš a Vladimír Kováč.
 
Obecenstvu sa program páčil a každý výstup bol odmenený búrlivým potleskom.
 
Jura j Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články