Elektrárne na kukuricu

Elektrárne na kukuricu
 
V Šíde sa bude stavať termoelektráreň na biomasu. Túto lokalitu si zvolila spoločnosť Viktoria oil, ktorá na začiatku plánuje zamestnať 20 osôb. Význam projektu však spočíva v angažovaní kooperantov, ktorí budú elektráreň zásobovať biomasou. Menšia súkromná termoelektráreň na kukuricu sa už ukončuje v Dragačici pri Čačku. Elektráreň, ktorá pre pohonnú látku využíva kukuricu, na svojom majetku vybudoval podnikateľ Milan Filipović.
 
Jej výstavba stála 200.000 eúr z čoho Rozvojový fond Srbska vyčlenil 25.000 eúr. Na prácu termoelektrárne ročne by sa malo spotrebovať asi 1.500 ton kukurice, čo sa môže dopestovať na 30-40 hektárov plôch. Kapacita elektrárne je 75 kilowatov alebo 600.000 kilowat hodín ročne, čo by zaokrylo potreby asi 40 domácností. Vyrobený prúd plánujú odvádzať priamo do elektrickej siete.
 
Podľa slov štátneho tajomníka v ministerstve poľnohospodárstva Željka Radoševića, v Srbsku sa do roku 2012 plánuje zvýšiť výroba „zelenej“ elektriny o 7,4 percent, čím sa prispeje k čistejšiemu životnému prostrediu a čo sa od našej krajiny očakáva pred vstupom do EU.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články