Základná škola v Boľovciach

Základná škola v Boľovciach
 
Podpredseda NRSNM Vladimír Valent v týchto dňoch navštívil Základnú školu Branka Radičevića v Boľovciach, kde sa stretol s riaditeľom Momčilom Gašićom. Rozhovorov sa zúčastnila aj prednášateľka slovenčiny Viera Tomanová a profesor Michal Smišek.
Témy rokovania: výučba slovenčiny na škole, časopisy, objektivita a úplnosť ankety rodičov o určovaní voliteľných predmetov, výsledky projektu “Zachovanie slovenskej národnej kultúry v Boľovciach v inštitučných rámcoch” a iné. Spoločne bolo ocenené, že spomenutý projekt bol kvalitne realizovaný a môže byť vzorom pre multietnický priestor.
Prof. V. Tomanová poukázala na špecifiká tejto školy a jej jedinečnosť na úzmi zhromaždenia obce Surčin a informovala o prezentácii tejto školy na spoločnom školskom portály obce Surčin . Riaditeľ boľovskej školy Momčilo Gašić vyhlásil že škola podporujue zachovanie vyučby slovenčiny na škole, avšak podčiarkol, že je v tom potrebná aj podpora rodičov.
 
Vladimír VALENT – časť správy
 
Poznámka: V Boľovciach drasticky upáda počet detí, ktoré sa vyučujú po slovensky. Rodičia svoje deti čoraz častejšie zapisujú do srbských oddelení.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články