G. Verdi: NABUCCO, réžia: Michal Babiak VYPREDANÉ!

Verdiovský hit v novom javiskovom naštudovaní
 
G. Verdi: NABUCCO, réžia: Michal Babiak VYPREDANÉ!
 
Štátna opera Banská Bystrica, G.Verdi: Nabucco, štvrtok 16. 12. 2010, vstupné: 10,€ VYPREDANÉ! Poznámka: Môžete si zakúpiť vstupenky na najbližšiu reprízu 11. 1. 2011. Zrejme, že kombinácia zbožňovaného operného titulu a príťažlivá koncepcia režiséra Michala Babiaka zaistila Verdiho opere Nabucco dlhý a úspešný život produkcie. Babiakovou silnou stránkou sa ukázala schopnosť výborne rozohrať scénický priestor, vykresliť postavy i vzťahy medzi nimi a zreteľne exponovať dejové pointy.
 
foto
 
Nabucco, Štátna opera Banská Bystrica
 
Nabucco mal oporu v impozantnom scénickom tvare tímu režiséra Michala Babiaka a pod taktovkou Mariána Vacha. Babiakov koncept na pozadí historickej témy vykresáva ostrie drámy charakterov. A rozhodnutie posunúť dej do nadčasovej roviny tento koncept posilnilo. Nadčasovosť nielenže neobrala príbeh o jeho filozoficko-morálno-náboženské jadro, ale zdarne sa zasnúbila s nadstavbou Verdiho romantickej poetiky. Koncepcia režiséra Michala Babiaka nevtláča Verdiho opere Nabucco nové dimenzie, zato však scénicky veľmi pôsobivo rozvíja nadčasový príbeh o túžbe po moci a o sile viery.
 
Takéto recenzie v denníkoch a na portáloch Pravda, SME, Opera PLUS... ako i vopred vypredané všetky doterajšie predstavenia (napriek drahým vstupenkám), svedčia o úspešnosti Babiakovho nového javiskového naštudovania tejto zborovej opery. Napriek tomu, že sa on pomerne krátku dobu zaoberá opernou réžiou, rýchlo sa vyšplhal na samý vrchol slovenskej opernej scény. Stal sa tak špičkovým režisérom nielen divadelných hier lež i najúspešnejších opier.
 
Kulpínsky rodák Michal Babiak, ktorý v týchto dňoch oslavuje svoje 49-te narodeniny, sa od roku 2005 venuje aj opernej réžii. Spolupracoval s radom významných svetových interpretov, akými sú sólisti milánskej La Scaly Stefano Secco, Sara Galli, viedenskej Štátnej opery Anna Ryan, Antonino Interisano, dirigent Marián Vach atď. Na Slovensku bol viackrát odmenený za svoju režijnú a teatrologickú činnosť.
 
Režijne či dramaturgicky je podpísaný pod divadelnými a opernými predstaveniami:
Bohéma- réžia
Bola raz jedna dedina- réžia
Faust a Margaréta- réžia
Horúca linka- réžia
Krása nevídaná- dramaturg
Kráska a zviera- dramaturg
Manželské hry- réžia
Nabucco- réžia
Rozprávka o rybárovi a rybke- dramaturg, úprava, preklad
Veľká cesta z Arktosu- dramaturg
Všetko o mužoch- réžia
Všetko o ženách- réžia
 
Michal Babiak
 
foto
 
Narodil sa 14. decembra 1961v Kulpíne (Vojvodina, Srbsko) v slovenskej dolnozemskej rodine. Základnú školu ukončil v rodisku, slovenské gymnázium Jána Kollára v Báčskom Petrovci; štúdium slovenčiny absolvoval na Katedre slovakistiky Filozofickej fakulty Univerzity v Novom Sade. Postgraduálne štúdiá ukončil na Katedre juhoslovanských literatúr a svetovej literatúry na tej istej fakulte. Kurzy z réžie navštevoval u prof. Lazića na Divadelnej fakulte Akadémie umení v Novom Sade. V období rokov 1986–1991 pôsobil ako asistent na Katedre slovakistiky v Novom Sade. Po eskalácii vojnového násilia na území bývalej Juhoslávie, roku 1991 sa presťahoval s rodinou na Slovensko. Hneď po príchode začal pôsobiť na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde pôsobí aj teraz ako docent na Katedre estetiky. Na tejto univerzite sa habilitoval roku 1999. Štúdie a vedecké články z oblasti literárnej vedy, estetiky a teatrológie uverejňuje v slovenských a zahraničných časopisoch a zborníkoch. Okrem toho pôsobil aj na iných pracoviskách: Krajanské múzeum, Ústav pre zahraničných Slovákov, Dom zahraničných Slovákov, redakcia časopisu Tvorba T, Národné divadelné centrum – všetko v Bratislave, Fakulta dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici atď. Roku 1993 založil s Martou Botíkovou Divadelný súbor Gesto, ktorý najdlhšie pôsobil pri FF UK a s ktorým sa zúčastnil so svojimi hrami na divadelných festivaloch na Slovensku a v zahraničí: Juhoslávia, Maďarsko, Nemecko, Portugalsko, Česko. Tento súbor roku 1997 s jeho hrou Vlkolak reprezentoval Slovensko na Svetovom festivale amatérskeho divadla v Monte Carlo (festival prebieha pod záštitou monackej kniežacej rodiny a umeleckým riaditeľom festivalu bol Clint Eastwood). V deväťdesiatych rokoch režijne spolupracoval aj s divadlami v Prievidzi a Turanoch. Od roku 1998 pôsobí v profesionálnych divadlách ako režisér a dramaturg; režíroval v profesionálnych divadlách v Bratislave, Zvolene (kde bol dve sezóny aj interným režisérom a umeleckým šéfom), v Košiciach (Štátne divadlo Košice a maďarské divadlo Tália), Žiline, Trnave (kde osem rokov pôsobil ako interný režisér a dramaturg), ako aj v Slovinsku, Chorvátsku a Srbsku. V súčasnosti je interným dramaturgom Bratislavského bábkového divadla. Od roku 2005 sa venuje aj opernej réžii – spolupracoval s radom 2 významných svetových interpretov, akými sú sólisti milánskej La Scaly Stefano Secco, Sara Galli, viedenskej Štátnej opery Anna Ryan, Antonino Interisano, dirigent Marián Vach atď. Na Slovensku bol viackrát odmenený za svoju režijnú a teatrologickú činnosť; drámy Hodiny anatómie doktora Šubíka a Ružičky zo srdca boli odmenené Cenou časopisu Nový život. Vydal knihy Tri scenáre (1997) a Literatúra a kontext (1999). Na knižné vydanie pripravil časť z dramatického diela Jozefa Podhradského, Štefana Petruša a VHV. Žije v Bratislave s manželkou Lýdiou a synmi Emilom Bohuslavom a Danielom Blahoslavom.

Komentárov  

0 #1 samuel 2010-12-23 04:41
Kazda cest!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články