O sviatkoch, po sviatkoch – zo Starej Pazovy

O sviatkoch, po sviatkoch – zo Starej Pazovy
 
V staropazovskej obci, v ktorej vyše 81 percent populácie činia Srbi, a v samom meste Stará Pazova žije 5.848 Slovákov, včera boli ukončené tohtoročné posledné novoročné sviatky, ktoré sa v tomto prostredí uctievajú tak podľa gregoriánskeho ako aj juliánskeho kalendára. Podľa novšieho, gregoriánskeho kalendára, pravoslávny nový rok zapadá do fašiangového obdobia, príznačnosťou ktorého sú maškary a drdá. S takouto choreografiou sa predstavil i súbor Klasy zo Starej Pazovy.
 
foto
 
Choreografia Drdá
 
Nový 2011 rok je už tu, ani sme takmer nezbadali a je tu aj polovica januára. Vianočné a novoročné sviatky sú za nami, avšak spomienky na čarokrásne Vianoce a biely Nový rok ešte trvajú. Mnohým Staropazovčanom určite Silvester zostane v pamäti z vystúpenia skupiny Crvena jabuka , ktorá hrala a spievala na verejnom uvítaní Nového roka na pazovskom námestí Zorana Djindjića. Na ďalšie dva koncerty z konca roka 2010 si Pazovčania taktiež budú pamätať. Ide o vianočný večierok ktorý 25. decembra usporiadal SKUS Janka Čmelíka a podujatie Melódia roka, ktoré o tri dni neskoršie pripravil staropazovský rozhlas.
 
Už tradičným vianočným večierkom, SKUS hrdinu Janka Čmelíka zakončil rok 2010. Na večierku ochotníci prezentovali to najlepšie ohodnotené na početných festivaloch v roku 2010. Vystúpili speváci Jaroslava Vršková, ktorá si vyspievala druhú cenu v Pivnickom poli, Michaela Kočišová, nositeľka tretej ceny na festivale Rozospievaný Sriem, Anna Dvornická, ktorej sa dostala cena poroty obecenstva na tomto festivale, Ema Kočišová, ktorej sa v roku 2010 dostala druhá cena na Rozspievaných klenotách, ako aj Dávid Forgáč, Igor Uheli, Nataša Ćirkovićová, Irena Topoľská a tiež aj Branislav Kováč, ktorý zahral aj na fujare. Dva detské tanečné súbory predviedli svoje najlepšie choreografie a prvý súbor Klasy sa predstavil svojimi dvomi najúspešnejšími choreografiami: Cestou na domu zem a Drdá, ale aj niekoľkými ďalšími tancami zo svojho bohatého osemnásťročného repertoára. Nevystali ani vianočné piesne, ktoré na začiatku a na konci zaspieval zbor Tília. Osobitným čarom bola pieseň Tichá noc, ktorú zbor nielenže zaspieval na konci koncertu, lež ju aj krásne scénicky podal, o čo sa postaral organizátor večeirka Zdenko Uheli.
 
foto
 
Tichá noc a zbor Tília
 
Pieseň Ja som sedliak v interpretácii Anny a Zdenka Jašovcov sa stala melódiou roka 2010. Voľba melódie roka sa uskutočnila 28.decembra naživo v divadelnej sieni v Starej Pazove. O najlepšiu pieseň konkurovalo dvanásť piesní - melódií mesiacov, ktoré poslucháči volili počas roka prostredníctvom vĺn staropazovského rozhlasu. Na druhé miesto sa dostala pieseň Aj poľa nás, poľa nás Vladimira Źolnaja a tretie Ani mi je večer ani mi je ráno, minuloročnej víťazke Jaroslave Vrškovej. Okrem týchto spevákov na koncerte zaspievali aj osvedčení speváci Anna Šagová Ćirićová, Zdenko Uheli, Mária Rumanová ale aj mladé hudobné nádeje Igor Uheli, Nataša Ćirkovićová a Irena Topoľská. O melódiu roka sa uchádzali aj piesne Anny Verešovej a Kataríny Kišovej, ktoré na koncerte žiaľ nespievali naživo. Okrem orchestra Pazovskí kacúri, ktorí spievali v konkurencii roka a sprevádzali jednu časť spevákov, tentoraz sa zúčastnil aj druhý orchester Pazovskí pajtáši, ktorý sprevádzal druhú časť účastníkov. V revuálnej časti vystúpila staropazovčanka Michaela Kočišová, ktorá zaspievala pieseň Poď so mnou z festivalu Zlatý kľuč a petrovská skupina Big Foot, ktorá obecenstvo pekne pobavila.
 
foto
 
Moderátorky Melódie roka a Big Foot
 
Desiatu jubilejnú melódiu roka poslucháči mohli priamo sledovať aj prostredníctvom vĺn staropazovského rozhlasu a po prvýkrát aj v priamom televíznom programe lokálnej káblovej televízie. Okrem početných sponzorov, ktorí zabezpečili odmeny tradičnej tomboly, toto podujatie staropazovského rozhlasu - programu v slovenskej reči, podporili verejné podniky Vodovod a kanalizácia a Čistoća ako i Miestne spoločenstvo Vojka, ktoré zabezpečilo obraz ako odmenu pre víťaza.
 
A na konci roka v novoročnej noci Crvena jabuka prilákala na námestie dr Zorana Djindjića stovky nielen Staropazovčanov ale aj ľudí z okolitých miest. Bez ohľadu na to, že teplota bola veľmi nízka a mráz štípal na líca, starý rok 2010 sa vyprevádzal s piesňou a nový 2011 vítal v tanci. Ako to bolo v Starej Pazove na námestí, sledovať mohli aj diváci TV Nový Sad, ktorá tento koncert priamo prenášala. Organizátorom tohto podujatia bolo Stredisko pre kultúru a jeho patrónom obec Stará Pazova.
 
A. Simonovićová

Komentárov  

+1 #3 novinarka 2011-01-16 12:07
:-) Srdečný pozdrav priateľom do Kanady so želaním úspešného roku 2011
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Nadherny program.John Gubecka 2011-01-16 11:09
Vazeny priatelia, chcem len pochvalit program ktory bol na TV Novy Sad na silvestra ze bol vinikajuci a velmi pekne sme sa pobavili aj tuna v Kanade. Vsetci boli vinikajuci, zelame aj do buducnosti take vyborne programy. Pozdravujeme: Jan Gubecka
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Nadherny program.John Gubecka 2011-01-16 11:09
Vazeny priatelia, chcem len pochvalit program ktory bol na TV Novy Sad na silvestra ze bol vinikajuci a velmi pekne sme sa pobavili aj tuna v Kanade. Vsetci boli vinikajuci, zelame aj do buducnosti take vyborne programy. Pozdravujeme: Jan Gubecka
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články