Kovačická turistika

Kovačická turistika
 
V Kovačici, ktorá sa stáva čoraz lákavejším turistickým centrom, vlani mali približne 15.000 nocľahov v súkromí aj v hoteloch – vyhlásil to v Bratislave na 17. ročníku veľtrhu ITF SLOVAKIATOUR riaditeľ kovačickej Turistickej organizácie Ján Pap. "Za rok príde do okresu približne 25.000 turistov, najviac z USA, Japonska a Európskej únie. Turisti zo Slovenska tvoria 5 % z celkového počtu turistov, čo je veľmi málo aj vzhľadom na to, že sa u nás dohovoria po slovensky," priblížil Pap.
 
foto
 
Priemerný denný počet nocľahov vlani prevyšoval 40. Je to iba mierne zvýšenie vzhľadom na rok 2009 a ešte vždy pomerne nízke využitie kapacít. Podnikateľsko – rekreačné stredisko Relax disponuje totiž s 96 lôžok a ďalších 50 je v súkromnom úseku. Viac turistov by mala pritiahnuť svetoznáme maliarske insitné umenie, rybolov, salaše, jazda na koni a fiakroch i osobitá veľmi sýta vojvodinská kuchyňa a slovenská kultúra.
 
V Kovačici hosťom ponúkajú návštevu tamojších chýrečných galérií insitného umenia, etno domu a etnografického múzea v Padine, rodného domu slávneho vynálezcu Mihaila Pupina v Idvore, rybačku na jazerách v Debeljači a rôzne programy dedinskej turistiky. Majú i koniareň so 17 lipicanskými koňmi a do turistickej ponuky zaradili i školu jazdy na koňoch a fiakroch. Skúsení jazdci si môžu na koňoch robiť prechádzky po kovačickom chotári. Novinkou je aj rekonštruovaný salaš z roku 1872, ktorému prinavrátili pôvodný výzor a tam hostia môžu vychutnávať jedlá maďarskej kuchyne. Rybie špeciality sa ponúkajú na Debeljačských jazerách a na salaši pri Idvore návštevníkom chystajú banátske špeciality. Kovačická turistická organizácia na ďalšom salaši vyrába aj vlastné domáce víno, ktoré si môžu vychutnávať iba hostia tejto našej banátskej slovenskej osady.
 
Podľa riaditeľa Turistickej organizácie Kovačica Jána Papa turistov zo zámoria k nim láka kovačická insita a Slováci, ktorí prídu do tejto časti Vojvodiny, sa najviac zaujímavú o to, ako si tunajší Slováci zachovali po stáročia slovenskú kultúru.
 
Kovačická organizácia sa na veľtrhu ITF SLOVAKIATOUR 2011, ktorý zajtra zatvára svoje brány, zúčastňuje už tretí raz.
 
Zdroj: Tanjug, TASR

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články