PROTEST

PROTEST
 
PROTI PREPUSTENIU REDAKTORA ĽUDOVÝCH NOVÍN IMRICHA FUHLA ZA SLOBODU PREJAVU A TLAČE
 
Rázne protestujeme proti prepusteniu redaktora Ľudových novín Imricha Fuhla. Juraj Ando, vedúci spoločnosti Legatum, ktorej stopercentným vlastníkom je Celoštátna slovenská samospráva (CSS) ako majiteľ týždenníka a portálu Slovákov v Maďarsku, dal z čisto politických dôvodov výpoveď Imrichovi Fuhlovi.
 
 
Preto, lebo Imrich Fuhl ako vedúci našej celoštátnej listiny, koalície Zväzu Slovákov v Maďarsku a ďalších občianskych organizácií, sa opovážil poukázať na to, že predseda CSS Ján Fuzik klame. Jediným hriechom bezpochyby jedného z našich najlepších novinárov teda je, že vyslovením nepopierateľnej pravdy urazil predsedu udržovateľa svojho zamestnávateľa. Tým údajne „zneužil dôverný charakter svojho pracovného zadelenia“. Môžeme iba dosvedčiť, že Ján Fuzik skutočne nehovoril pravdu a zavádzal verejnosť, keď pre TASR tvrdil, že pred posledným, celoštátnym kolom menšinových volieb Únia slovenských organizácií v Maďarsku „sama mala viac poslancov než Zväz Slovákov v Maďarsku spolu s ďalšími piatimi až šiestimi organizáciami“. Popritom bola viac než cynická požiadavka, aby vzhľadom na blížiace sa menšinové voľby súper Jána Fuzika nevykonával prácu technického redaktora Ľudových novín. Počas kampane Imrich Fuhl vyhovel žiadosti svojho zamestnávateľa, bol na dovolenke; medzitým čo Ján Fuzik viedol kampaň s kompletnou infraštruktúrou a aparátom nášho najvyššieho voleného zboru.
 
Prepustenie Imricha Fuhla z redakcie Ľudových novín dva dni po ustanovujúcom zasadnutí Valného zhromaždenia CSS, ako aj celý priebeh tejto schôdze svedčia o tom, že staronový predseda CSS nie je ochotný osvojiť si základné princípy a pravidlá demokracie, neznáša kritiku a pluralitu názorov a nechce rešpektovať práva svojej opozície. Ján Fuzik inak zmýšľajúcich najnovšie už nielen ignoruje, ale prostredníctvom vedúceho našej spoločnej inštitúcie aj existenčne ohrozuje. Nedemokratický, až diktatorický postup predsedu CSS a vedúceho spoločnosti Legatum ohrozujú už aj také základné ľudské práva, akými je sloboda prejavu a tlače. Odstránenie zakladateľa slovenského internetového novinárstva v Maďarsku, redaktora (bývalého šéfredaktora) týždenníka Ľudové noviny a hlavného tvorcu portálu Slovákov v Maďarsku Imricha Fuhla hodnotíme jednoznačne ako politickú čistku, prenasledovanie nepohodlného novinára stojaceho v ceste tých, ktorí túžia po nekontrolovateľnej moci.
 
My, signatári tohto protestného vyhlásenia, sme sa rozhodli obrátiť sa na verejnosť, ako aj na domáce a medzinárodné syndikáty novinárov a organizácie pre ľudské práva a požiadať ich o pomoc pri zastavení arogancie a svojvôle Jána Fuzika a jeho spoločníkov.
 
V Budapešti 1. februára 2011.
 
Predsedníčka Zväzu Slovákov v Maďarsku
Ruženka Egyedová Baráneková
 
Predseda Združenia a regionálneho kultúrneho strediska pilíšskych Slovákov
Jozef Havelka
 
Predsedníčka Dolnozemskej organizácie Slovákov
Anna Szigetiová Szántaiová
 
Predsedníčka Slovenského speváckeho zboru Ozvena (Budapešť)
Zuzana Hollósyová
 
Predseda Klubu slovenských dôchodcov (Budapešť)
Ladislav Petro
 
Členovia Klubu poslancov CSS Spolu

Komentárov  

0 #4 novinarka 2011-02-19 13:54
Paľo Žibrita o kauze Fuhl-Fuzik

Ľudkovia
moji milí!

Mal som zvláštny sen, v ktorom sa Janko a Imro stretli, aby si vyriešili vzájomné spory...
Bez cudzích, tak ako sa patrí... po chlapsky... ako načim. No už pri prvom bode - kto to všetko začal a kto dal tú povestnú prvú facku - nedošlo k dohode. A nakoľko sa nevedeli dohodnúť ani na tom, či si dajú po papuli hneď alebo už-aj, sadli radšej k poháriku a začali riešiť ďalšie sporné otázky. Pili a riešili, no nič nevyriešili... a sedeli by tam možno doteraz, keby sa čašník, ktorý im nosil pohárik za pohárikom a všetko si nechtiac vypočul, nad nimi nezľutoval a neprezradil im spôsob, ako sa to dá jednoducho a pritom elegantne vyriešiť... Keďže dvaja „kakaši“ sa na jednom smetisku nikdy neznesú, navrhol im toto: „Ako počúvam, Slovákov v Maďarsku je toľko ako smetí, tak prečo nepožiadate o dve CSS? Jedna by mohla byť: Pilíšsko – peštianska s prívlastkom hornouhorská a druhá by bola Čabiansko–komlóšska s prívlastkom dolnouhorská a je to!“
„To Je Ono!“ skríkli obaja, rýchlo vypili „kapurkovú“ a hneď utekali s týmto skvelým nápadom do parlamentu. Imro na západ - do slovenského, Janko na východ - do maďarského,... a ako na potvoru, práve vtedy som sa zobudil! Nedalo mi, a ja naivný (nemôžem za to, mám to od narodenia), a očividne pod vplyvom toho zvláštneho sna, som napísal nasledujúci článok.

HOĎ KAMEŇOM, KTO SI BEZ VINY

Pokračovanie na :

www.luno.hu/.../1


Na facebooku je otvorená stránka PROTEST proti prepusteniu redaktora Ľudových novín Imricha Fuhla - za slobodu prejavu a tlače, kde sa podpísal celý rad osobností, básnikov, novinárov, kultúrnych pracovníkov... aj z našich krážov:

facebook.com/.../...
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Náš malý slovenský pluralizmusnovinarka 2011-02-05 15:25
NÁŠ MALÝ SLOVENSKÝ PLURALIZMUS

Mýlili sa tí, ktorí si po voľbách pred štyrmi rokmi mysleli, že napätie medzi dvomi „tábormi“ v našej slovenskej komunite sa už nedá stupňovať. Ustanovujúcim zasadnutím sa minulý týždeň začal druhý cyklus v živote Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS), keď v jej Valnom zhromaždení (VZ) sedia oproti sebe dva tábory. Na jednej strane 15, na druhej 14 poslancov.

Kto nesie zodpovednosť za túto situáciu? Túto otázku si kladie nielen človek, ktorý sa počas svojej práce na každom kroku stretáva s dôsledkami tohto stavu, ale aj radoví príslušníci našej národnosti...
www.luno.hu/.../1
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 aj dalejMartin 2011-02-03 17:44
Imrich, aj ďaldeeeeeej mi je čušíš.. Aj Ján Fúzik..Ráno idem do roboty, a už nevierm, kto je živí a kto mŕtvi, chcem jána FúziKA, včera, xhxem Imric
Nahlásiť administrátorovi
+4 #1 Je mi ľutoMartin Prebudila 2011-02-02 13:22
Vážení a dobrí moji,
čo sa to AJ s Vami porobilo? Prečo tie a také nesváry medzi Vami?
Len dnes som stačil prečítať si tetno Váš protestný či už otvorený list pre najširšiu verejnosť a úprimne Vám poviem, že sa ma to úprimne dotklo. Len jedna otázka: Či sa to nedalo doriešiť tichšie a bez veľkej mediálnej pompy? Asi nie...
Poznal som (nechcem hovoriť v minulom čase) kolegu novinára a básnika Imricha Fuhla ako dobrého, usilovného a statočného kultúrneho a literárneho dejateľa v radoch Slovákov žijúcich v Maďarsku a to dlhé roky, podobne som tak poznal aj Nášho a Vášho Jána Fúzika - neraz sme boli spolu a to len v dobrom, zdá sami... Ťažko mi je teda dať sa na stranu jedného alebo druhého, neviem a nepoznám podstatu veci a reči, ktoré priviedli ku konfliktnej situácii. Jedno len dobre viem - niekto tretí to dobre využije a prípadne i v danej chvíli dobre zneužije. Dajte si pozor... Mne je iba ľúto..
Srdečný pozdrav bratom Slovákom v susednom Maďarsku a v susednej Európskej únii...
S pozdravom Váš Martin Prebudila,
Stará Pazova, susedné Srbsko, Balkán
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články