Rozprávka nielen pre deti - Alica v zázračnej krajine

Včera v SVD v Báčskom Petrovci
 
Rozprávka nielen pre deti - Alica v zázračnej krajine
 
Plná sieň detí, detí s rodičmi, mládeže, dospelých... uistila aj skeptikov, že detské rozprávkové predstavenia si vždy nájdu divákov, a to nielen medzi najmladšími. Prispôsobená detskej percepcii, teda nie príliš zdĺhavá, divadelná verzia rozprávky Lewisa Carrolla Alica v krajine zázrakov, prepracovaná Milošom Janouškom a v režijnom stvárnení Jána Čániho, do sveta predstavivosti úspešne voviedla nielen detské publikum. Na detstvo sa zahrala sympatická trojica: Hana Majerová, Miroslav Babiak a Samer Hamadeh.
 
foto
 
Foto Andrej Meleg  
 
Alicu, dievčatko ktoré sa stále hľadá a nevie kam má ísť (a taká je väčšina detí), krajinou bláznov a zázračných stvorení sprevádza niekoľko nie celkom zrozumiteľne sa vyjadrujúcich postavičiek. Neraz ju ignorujú, povedľa nej sa komicky dezorientačne náhlia, správajú sa pomotano-chaoticky, rozprávajú nezrozumiteľne...( a práve takí vedia byť aj dospelí, zvlášť v detských očiach).
 
Na včerajšej premiére práve také popletené a unáhlené pohyby hercov vyvolávali u detí radostný smiech. Kartónové bábkové postavy sa im tiež rýchlo zapáčili. Zovšadiaľ padajúce papiere s neusporiadanými rôznymi príkazmi, zákazmi, programami... zapôsobili efektne. Záverečnú spievanú scéna ( Zavri oči moja milá, sen sa končí zakrátko. K prebudeniu je len chvíľa, spinkaj moje dievčatko...) obecenstvo odmenilo oduševneným potleskom.
 
Hlavná myšlienka a ústredná téma je stará –deti chcú byť rýchlo dospelé a dospelí by najradšej boli bezstarostnými deťmi. Deti si preto stvárňujú svoj vlastný svet ilúzie dospelosti kým dospelí si radi volia myšlienkový únik do detstva. Práve preto, túto hru nielen pre deti, s pôžitkom a porozumením vnímali aj tí starší, ba aj tí najstarší diváci. Rozprávková Alica s pesničkami dokázala aj v plnej veľkej sieni Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci upútať pozornosť vekovo rôznorodého publika. To snáď bolo aj cieľom divadelného rozprávkara Miloša Janouška a tiež aj režiséra Jána Čániho. Mladú generáciu si totiž treba vychovávať a to majú robiť dospelí. Možno to urobiť aj tak: vziať za ruku deti a odísť spolu do divadla.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články