Zahraniční Slováci chcú/nechcú Vetráka za šéfa úradu

Zahraniční Slováci chcú/nechcú Vetráka za šéfa úradu
 
Novým predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (USŽZ) sa pred týždňom stal JUDr. Milan Vetrák, ktorý vystriedal Vilmu Prívarovú. Proti jeho vymenovaniu hlas najprv zdvihol predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimír Skalský. Nepríjemné prekvapenie z vymenovania Vetráka vyjadril aj generálny tajomník SZSZ a predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Ján Fuzik. Avšak viaceré členské organizácie Svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí (SZSZ) nesúhlasia s názorom svojho predsedu Vladimíra Skalského, čo tiež vyjadrili v otvorenom liste.
 
Predseda SZSZ Vladimír Skalský v otvorenom liste premiérke SR uviedol, že jej kabinet vymenoval Vetráka na základe mylných a neúplných informácií. Svoje výhrady chcel s ďalšími predstaviteľmi združenia priamo tlmočiť predsedníčke slovenskej vlády Ivete Radičovej.
 
"Akceptujeme, že ÚSŽZ je v personálnej kompetencii vlády, ale na druhej strane zvolila jediného človeka, ktorý nám prekáža, z tých, ktorí sa o tento post uchádzali. Menovala ho napriek tomu, že tento človek je vo vážnych sporoch so SZSZ i s jednotlivými krajanskými spolkami," uviedol Skalský na tlačovej konferencii. Vetrák podľa neho ešte ako člen pôsobil v združení "mimoriadne rozvratným spôsobom." Nepríjemné prekvapenie z vymenovania Vetráka vyjadril aj generálny tajomník SZSZ a predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Ján Fuzik. "Ťažko si je predstaviť tú spoluprácu (s ÚSŽZ), na ktorej nám záleží, za týchto okolností," povedal.
 
Po zverejnení otvoreného listu sa predstavitelia združenia stretli s vedúcim úradu vlády Viktorom Nižňanským. Prítomný bol aj Milan Vetrák, ktorý oznámil, že žaloby voči SZSZ stiahol.
 
Podľa písania slovenskej tlačovej agentúry TASR Milan Vetrák na dnešnej tlačovej konferencii dôrazne odmietol osobnú rovinu sporu s predsedom SZSZ Vladimírom Skalským. "Neviedol som žiadny spor vo svojom mene vo vzťahu k združeniu," prízvukoval s tým, že na to dostal poverenie od niekoľkých spolkov západnej Európy, ktoré sú členmi SZSZ. Tie ho ako člena Generálnej rady združenia požiadali, aby dal prešetriť isté finančné záležitosti týkajúce sa SZSZ. "V prípade, že by sa to nedalo prostredníctvom interných mechanizmov združenia, tak som dostal poverenie, aby som ich zastupoval na príslušných súdoch," dodal Vetrák.
 
Vetráka znepokojili predchádzajúce vyjadrenia Skalského, ktorý v mene združenia požiadal premiérku Ivetu Radičovú, aby vláda zmenila rozhodnutie o jeho vymenovaní. Predseda ÚSŽZ sa na základe blahoprajných listov takmer 60 organizácií a spolkov, z ktorých drvivá väčšina sú členmi SZSZ, nazdáva, že ide iba o osobné názory Skalského a nie členskej základne združenia.
 
Päťdesiatdva komunitných organizácií Slovákov žijúcich v zahraničí z 13 krajín sveta, z ktorých sú mnohé členmi SZSZ, vyjadrilo svoj postoj v otvorenom liste vedúcemu úradu vlády Viktorovi Nižňanskému. V ňom dôrazne odmietajú vyhlásenia Skalského a Vetrákovi vyjadrujú podporu, pretože ho považujú za najvhodnejšieho kandidáta na post predsedu ÚSŽZ. Zoznam spolkov zverejnil portál Slovákov v Británii.
 
 
V máji už bude jasné, v akej výške a na ktoré projekty dostane združenie dotácie, o ktorých rozhoduje predseda ÚSŽZ na základe odporúčania grantovej komisie. Podľa Vetráka po minulé dva roky žiadalo SZSZ zhruba o 30.000 eur, tento rok je to okolo 80.000 eur. Úrad do dnešného dňa dostal takmer 900 žiadostí, požiadavky ktorých presahujú tri milióny eur. Od štátu však na uspokojenie grantov dostáva niečo nad milión eur. Vetrák podotkol, že preto nepodporia všetky projekty, čo sa môže stať aj danému združeniu.
 
ÚSŽZ vznikol 1. januára 2006, pričom sústredil kompetencie v krajanskej agende z viacerých štátnych orgánov. Do jeho činnosti patrí podpora krajanov vrátane udeľovania grantov, najmä v oblasti vzdelávania, kultúry, informácií a médií. Prvou predsedníčkou úradu bola bývalá vládna splnomocnenkyňa pre zahraničných Slovákov Vilma Prívarová.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články