Umelecké diela hovoriace materinským jazykom

Umelecké diela hovoriace materinským jazykom
 
V Galérii Babka v Kovačici na dnešnej vernisáži usporiadanej pri príležitosti Dňa materinského jazyka, ôsmi umelci sa svojimi obrazmi a umeleckými výtvormi „prihovorili“ svojou materčinou. Túto ich svojskú „reč“ fotografickým objektívom zachytil Ján Špringeľ.
 
foto
 
Klara Babková
 

foto
 
Ivana Dulić
 
foto
 
Zuzana Vereská
 
foto
 
Laszlo Dvoracsko
 
foto
 
Vieroslava Svetlíková
 
foto
 
Jozsef Nagy
 
foto
 
Zuzana Jarmocká
 
foto
 
Pavel Veresky
 
foto
 
V Galérii Babka dnes usporiadali i prezentáciu multimediálnej encyklopédie “Encyklopédia slovenského insitného umenia v Srbsku“
 
foto
 
Objektív Jána Špringeľa v ďalších dokumentoch na moment zvečnil aj realizátorov multimediálnej encyklopédie pod ktorú sa podpisuje UNESCO a Galéria Babka z Kovačice a jej majiteľ Pavel Babka (prvý zľava)
 
foto
 
Otváracieho ceremoniálu sa zúčastnili početní hostia a umelci a na ňom sa prihovoril slovenský diplomat Martin Bielik
 
foto
 
Predseda komisie pre UNESCO v Srbsku Trivo Inđić, predstaviteľka misie UNICEF republiky Srbsko a Chorvátsko Judita Reincherberg a predseda Slovenskej komiesie pre UNESCO Ľudovít Molnár
 
foto
 
Prejav podpredsedníčky pokrajinskej Výkonnej rady Anny Tomanovej – Makanovej
 
Text Katarína Pucovská
Foto Ján Špringeľ
 
Svetový deň materinského jazyka perom Jána Špringeľa
 
Národné a tradičné umenie – umelecké remeslá národnostných a etnických spoločenstiev v Srbsku bola témou tohtoročného zaznamenávania Svetového dňa materinského jazyka v Kovačici. Záštitu nad podujatím prevzali Vuk Jeremić, minister zahraničných vecí Srbska, Mikuláš Dzurinda, minister zahraničných vecí Slovenskej republiky a Wiliam Infante, vedúci predstaviteľ mísie OSN v Srbsku. Výstavu otvorili Trivo Inđić, predseda Komisie pre UNESCO Srbska, Judita Reinchenbergová, predstaviteľka mísie UNICEF v Srbsku a Chorvátsku a Ľudovít Molnár, predseda Komisie pre UNESCO Slovenska.
 
Na vernisáži rozprávali aj Anna Tomanová – Makanová a Martin Bielik. Predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny prízvukovala význam zachovania spisovných jazykov v multietnických prostrediach, okrem iných i slovenčiny. Zástupca Veľvyslanectva SR zdôraznil hodnotu Kovačičanov v obhájení materinského slovenského jazyka v minulom storočí a spomenúl i na unikát Vojvodiny, kde sa vedľa iných jazykov služobne používa len na týchto krážoch mimo územia Slovenska spisovná slovenčina tak v úradoch, inštitúciách, ako i printových a elektronických médiách. Posolstvo Iriny Bokovej, generálnej riaditeľky UNESCO prečítala základoškoláčka Alena Čížiková.
 
Hlavným organizátorom týchto pre „osadu insity“ požadovaných a nekaždodenných podujatí je Pavel Babka, zakladateľ Medzinárodného etno centra Babka.V rámci podujatiNárodné a tradičné umenie – umelecké remeslá národnostných a etnických spoločenstiev v Srbsku a predstaviteľky Masel group v čele s Anou Srebrićovou print manažérom prezentovali aj prvú multimediálnu encyklopédiu o slovenskom insitnom umení v Srbsku. Encyklopédia obsahuje dvadsaťročnú činnosť Galérie Babka a predstavených je v nej 60 insitných umelcov z Kovačice, Padiny, Hložian, Jánošíka,Vojlovice a Aradáča. V rámci výstavy Národné a tradičné umenie – umelecké remeslá národnostných a etnických spoločenstiev v Srbsku povykladali a tvorili svoje umelecké diela Klára Babková, Ivana Dulićová, Eva Nemčeková, Katarína Ďurišová, Zuzana Vereská, Zuzana Jarmocká, Vieroslava Svetlíková, Pavel Hajko, Pavel Vereský, Laszló Dvorácskó, Adam Mezin, József Nagy. Vernisáž spestrili ľudové piesne speváčok z Kovačice a hudba orchestra Rosička. Na akcii boli prítomní aj predstavitelia Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, Slovenského vydavateľského centra, novinári RTV Vojvodiny, Studia B, Rádia Belehradu a ďalších ustanovizní a médií.
 
Ústredné zaznamenávanie Svetového dňa materinského jazyka – 21. februára, vyhláseného roku 2000 UNESCO, v Srbsku (predtým v ZR Juhoslávii a SČH) prebieha od roku 2001 v Kovačici. Na doterajších akciách v podobe okrúhlych stolov, prednášok, referátov, debát sa prítomným prihovárali odborníci, politici a spolu s ďalšími zúčastnenými počúvali a besedovali na rozličné kultúrne témy. Odborníci varujú : dnes sa rozpráva vo svete na 7.000 jazykoch. Polovica z nich do konca XXI. storočia nebudú jestvovať. Každý druhý týždeň vo svete zanikne po jeden jazyk.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články