Vojvodinský klub: Otvorený list Bojanovi Pajtićovi

Vojvodinský klub: Otvorený list Bojanovi Pajtićovi
 
Vojvodina nezdieľa „solidárne“ so Srbskom stav hlbokej zaostalosti , naopak, Vojvodine je natisnuté prevzatie na seba všetkých následkov upádania Srbska. Uvádza sa to okrem iného v otvorenom liste mimovládne organizácie Vojvodinský klub, ktorý podpísal jeho predseda Đorđe Subotić. V liste upozorňujú na šokujúce údaje svedčiace o katastrofálnych následkoch centralizácie a žiadajú od pokrajinského premiéra Bojana Pajtića odpovedať na niektoré otázky ale aj konať v prospech Vojvodiny a jej občanov.
 
foto
 
 
Vojvodina ne deli “solidarno” sa Srbijom stanje duboke zaostalosti, naprotiv, Vojvodini je nametnuto da preuzme na sebe sve posledice zaostajanja Srbije.
 
Prošlo je šesnaest godina od donošenja Miloševićevog Ustava iz 1990, godine i skoro pola decenije od donošenja Vašeg Ustava iz 2006. godine, a stanje u AP Vojvodini iz godine u godinu postaje sve gore i nesnošljivije. Miloševićevim Ustavom Vojvodini je eksproprisana puna autonomija, a Vašim Ustavom, za koji ste govorili da će Vojvodini doneti blagostanje, restitucija pune autonomije Vojvodine je definitivno onemogućena, a postojeća centralistička praksa udaljava Vojvodinu i od evropskih iskustava kada je reč o autonomiji. U proteklom vremenu stanje duboke ustavne, političke i ekonomske krize u Srbiji najpogubnije posledice ostavilo je u Vojvodini. Vojvodina ne deli “solidarno” sa Srbijom stanje duboke zaostalosti, naprotiv, Vojvodini je nametnuto da preuzme na sebe sve posledice zaostajanja Srbije u odnosu na region i Evropu! Setite se, Vojvodina je u bivšoj Jugoslaviji stajala u samom vrhu po razvijenosti u odnosu ne samo na republike i pokrajinu Kosovo, u tadašnjoj federaciji, već i u odnosu na uže evropsko okruženje. Danas je Vojvodina u ovakvoj Srbiji na samom dnu elementarne održivosti regionalne, socijalne i individualne egzistencije! U Vojvodini su danas van svakog smislenog funkcionisanja i pozitivnog uticaja: pravna država/vladavina prava, (pokrajinska Vlada pretvorena je u partijski i koalicioni ogranak Republičke vlade, iako su građani Vojvodine svoju izbornu volju drugačije definisali) obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, nauka, kultura, mediji, poljoprivreda, privreda…
 
Danas je život u Vojvodini srozan na najniži stepen elementarne podnošljivosti, danas u Vojvodini ne postoje samostalne institucije, one zavise od srbijanske centralističke volje.
Danas je život u Vojvodini pao na najnižu cenu na berzi evropske kulture!
Danas u Vojvodini nema ni naznaka demokratskog minimalizma!
Danas u Vojvodini živimo kao u Kafkinoj metafori “Umetnik u gladovanju”.
Zar Vam ništa ne govori podatak da ste danas Vi, kao podpredsednik DS na dužnosti predsednika Vlade Vojvodine najmoćnija politička figura u Vojvodini?
Da li vi gospodine Pajtiću znate za:
- šokantan podatak RSZ (Republičkog zavoda za statistiku) objavljen (tek) novembra 2010. godine da je u 2009. godini BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika u Vojvodini 5% ispod proseka Republike Srbije, odnosno 7% ispod proseka centralnog dela Srbije?! najveću stopu nezaposlenosti koja je ikada postojala u Vojvodini?!;
- najniži nivo socijalnog staranja u Vojvodini;
- najniži prirodni priraštaj stanovništva, posebno kod pojedinih nacionalnih zajednica;
- najveći odliv zdrave i pametne radne snage iz Vojvodine;
- rapidno propadanje sela;
- najskuplje urbano stanovanje;
- potpunu pravnu nesigurnost;
- nečuvenu birokratsku samovolju koja građane tretira kao podanike spahija;
- tajkunizacija strateških resursa Vojvodine;
- gotovo nezabeleženu, u skorijoj istoriji Vojvodine, praksu opšte obespravljenjosti gradjana i centralističke samovolje u svim sferama ljudskih delatnosti;
- nedopustivo nizak nivo preventivne zdravstvene zaštite stanovništva;
- najniži nivo bezbedonosti pojedinaca i njegovih sloboda koji treba da pruži pokrajina i država…
Vojvođanski klub traži od Vas:
1. Da Vlada AP Vojvodine sačini dokument koji treba da sadrži kompleksnu i stručnu analizu stanja, da utvrdi činjenice, da li relativno ekonomsko zaostajanje postoji, koji su mu uzroci, posebno sistemski, te sačini predlog kratkoročnih i dugoročnih mera i uputi ga Skupštini AP Vojvodine.
2. Da predložite Skupštini AP Vojvodine da otvori debatu o stanju u Vojvodini. Utvrdi nalaze i mere i uputi inicijativu za otvaranje vojvođanskog pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
3. Da se odmah pokrene ponovo uspostavljanje statistike Vojvodine.
Podsećamo i pitamo:
Da li Vi – gospodine predsedniče Vlade Vojvodine, uopšte znate da je Evropski parlament 19.januara 2011. godine. doneo u tački 23, koja se prećutkuje, Rezoluciju koja “poziva na nastavak procesa prenošenja vlasti usvajanjem Zakona o javnim prihodima, kao i Zakona o javnoj svojini Vojvodine i lokalnih opština, koji će Vojvodini omogućiti da otpočne primenjivanje ovlašćenja u skladu sa novim Statutom”. Opstrukcija Ustava u vraćanju imovine traje od 2006. godine. Zar je parlament Evrope više zainteresovan da se to prekine od Vlade Vojvodine i Skupštine Vojvodine?!
To Vas podsećamo i pitamo!! Tražimo ne samo Vaš odgovor već i očekivano reagovanje u korist Vojvodine i njenih građana!
 
Predsednik Vojvođanskog kluba:
Đorđe Subotić

Komentárov  

+1 #1 asi pravdavojvodin-čan 2011-02-22 05:50
štatistika vie aj klamať, človek nie... alebo naopak...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články