Pestovať vinič a piť víno je umenie

Pestovať vinič a piť víno je umenie
 
Dajte dobrý nápoj pocestnému,
dajte vína tomu, kto má zlú náladu,
aby sa napil a na svoj zármutok zabudol.
                                                Šalamún
 
Čas, ktorý strávime pitím dobrého vína, rozhodne nie je stratený. Dnes večer výročné zhromaždenie a potom aj popíjanie dobrého kulpínskeho vína usporiadal Spolok vinárov a vinohradníkov z Kulpína.
 
foto
 
Početných členov tohto pomerne mladého združenia, ktoré o dva roky oslávi svoje desiate narodeniny, pozdravil predseda spolku Michal Dovičin. Výročnú správu prečítal tajomník Radoslav Kolarski. V nej bola kladne zhodnotená minuloročná činnosť, ktorú neustále dopĺňajú novými obsahmi. Za svoje najväčšie úspechy kulpínski vinári označujú početné vysoké ocenenia kvality ich vín ako aj narastajúcu úroveň medzinárodného podujatia Veľká noc v Kulpíne.
 
foto
 
K predošlým vysokým oceneniam kvality kulpínskych vín, vlani pribudli ďalšie zlaté, strieborné, a bronzové medaily ako aj Veľká zlatá medaila na medzinárodnom oceňovaní vín v Temeríne, ktorú získal Daniel Čelovský. Tohto roku na temerínskom vínnom festivale sa táto Veľká zlatá medaila taktiež dostala do Kulpína a tentoraz si ju zaslúžil Jaroslav Žila.
 
foto
 
Aj tohto roku kulpínski vinári plánujú usporiadať v poradí piate podujatie Veľká noc v Kulpíne. Prebiehať bude vo Veľkonočnú nedeľu, ktorá v bežnom roku tak podľa juliánskeho ako aj gregoriánskeho kalendára pripadá na 24. apríla.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články