Kvetinové zátišia Zuzky Medveďovej

Kvetinové zátišia Zuzky Medveďovej
 
V utorok, 8. marca 2011 o 18-tej hodine v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov bude vernisáž reštaurovaných olejomalieb kvetinových zátiší prvej akademickej maliarky vojvodinských Slovákov Zuzky Medveďovej.
 
foto
 
Zuzka Medveďová sa narodila roku 1897 v Báčskom Petrovci v sedliackej rodine. Po prvýkrát sa ako výtvarníčka predstavila verejnosti 28. augusta roku 1919 v Petrovci na prvých Slovenských národných slávnostiach. Svojím plodným dielom zanechala hlbokú stopu v umeleckom cítení vojvodinských Slovákov a jej výtvarné dielo predstavuje trvalý monument slovenskému vojvodinskému cíteniu. Venovala sa figurálnej kompozícii, krajinomaľbe a kvetinovým zátišiam.
 
foto
 
Zuzka Medveďová, Orgovány II (olejomaľba)
 
Akademická maliarka Zuzka Medveďová patrila k prvým ženám, ktoré spomedzi všetkých Sloveniek (teda aj tých na Slovensku ) dosiahli takýto akademicky titul. Bolo to o to ťažšie, že musela prekonať mnohé prekážky, aby mohla žiť len pre svoje vysnívané poslanie. Nenarodila sa totiž v bohatej rodine a mladej žene odísť do Prahy na štúdiá nebolo ani trochu ľahko.
 
Zomrela v Pezinku (Bratislava) 1. februára 1985 a urna s jej popolom bola uložená do hrobu jej rodičov a sestier na petrovskom cintoríne 3. marca 1985. Jej umelecké dielo ochraňuje Galéria Zuzky Medveďovej v Petrovci.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články