Minulý týždeň v Selenči

Minulý týždeň v Selenči
 
Minulý týždeň poznačili v Selenči a Obci Báč niekoľko udalostí. Najprv sa 4.marca v Strednej poľnohospodárskej škole v Báči bolo pracovné stretnutie Aktívu riaditeľov škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Aktív sa bavil kalendárom vzdelávacích programov Ministerstva školstva SR pre Slovákov žijúcich v zahraničí na rok 2011, potom prezentáciou časti Stratégie vo vzdelávaní, ktorú prichystal tím Výboru pre vzdelávanie NRSNM a nakoniec spresnili dátumy súťaží zo slovenského jazyka.
 
foto
 
Medziobecná súťaž zo slovenského jazyka pre základné školy bude 15. apríla v Pivnici, Kulpíne, Aradáči a Starej Pazove. Termín republikovej súťaže je stanovený na 13. mája a bude na základnej škole v Selenči. Pre stredné školy je vyhranený termín 14. mája a súťaž bude na gymnáziu v Báčskom Petrovci.
 
Taktiež 4. marca v evanjelickom kostole si pripomenuli Ekumenický svetový deň modlitieb . V Selenči tento deň spoločne zaznamenávajú príslušníci Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi a Rímsko katolíckej cirkvi. Program pozostával z priliehavých textov, modlitieb a piesní, ktoré striedavo čítali ženy predstaviteľky spomenutých cirkví. Takéto stretnutia sa vždy skončia v priateľskom posedení členov oboch selenčských cirkevných zborov.
 
foto
 
Večer 4.marca patril športovcom. V telocvični základnej školy v Selenči karate klub Slavija z Báča organizoval pre svojich nových členov zo Selenče skladanie skúšky o žltý opasok. Skúšku skladali nasledovní trinásti selenčskí nádejní športovci: Róbert Mandáč, Dominik Zárecky, Bernard Govda, Anabela Vala, Jana Liptáková, Veronika Šoškiťová, Daniel Kočonda, Štefan Krajčík, Marian Častvan, Pavel Častvan, Kristián Lipták, Ján Týr a Pavel Pavlini. Komisia hodnotila výkon mladých športovcov a tvorili ju Ranko Stupar, tréner, Nenad Vujasin a Stanislava Stupar, ktorá je medzinárodná rozhodkyňa v karate . Podľa mienky komisie všetci boli úspešní a úspešne zdolali skúšku a tak získali žltý opasok.
 
foto
 
Nedeľa 6.marca patrila Etno centru a výstave nainštalovanej v etno priestore v dome kultúry. Expozíciu, ktorú spoločne nainštalovali členky etno centra zo Selenče a združenie žien Matkino srdce z Lalite venovali pradeniu a pomenovali ju Krúť sa, krúť sa kolovrátok. Touto expozíciou sme sa znovu vrátili do minulosti do čias keď sa zimné dni a dlhé noci priadlo a usporadúvali sa priadky. Na výstave sa ako exponáty našli kolovraty, zodpovedajúce zimné obleky v ktorých sa išlo na priadky alebo sa priadlo a nechýbali na priadkach ani chutné koláče a pukaná kukurica.
 
foto
 
Výstavu najprv oficiálne otvorili v etno priestore domu kultúry v popoludňajších hodinách. Tu sa prítomným najprv prihovorila vedúca Etno centra Viera Strehárská, ktorá pozdravila domácich a privítala hostky z Lalite, Pivnice a Báčskej Palanky. V mene združenia žien z Lalite prítomným sa prihovorila predsedníčka združenia Katarína Benková.
 
foto
 
Po otvorení výstavy sa všetci presunuli do veľkej sieni domu kultúry kde si mali príležitosť pozrieť kratší umelecký program, ktorý predviedli členovia detského folklórneho súboru Medovníček so svojou vedúcou a choreografkou Annou Burčiarovou a ktorý tiež bol venovaný priadkam a fašiangom.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články