Pro et contra, SZSZ verzus ÚSŽZ

Pro et contra, SZSZ verzus ÚSŽZ
 
Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) žiada vládu Slovenskej republiky o prehodnotenie rozhodnutia o vymenovaní Milana Vetráka za nového predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ). Na druhej strane Slovenské centrum v Londýne v Otvorenom liste sa vzdáva členstva v SZSZ a s okamžitou platnosťou vystupuje zo Svetového združenia Slovákov v zahraničí.
 
Bratislava 11. marca (TASR) - Svetové združenie Slovákov v zahraničí nesúhlasí s vymenovaním Milana Vetráka za nového predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) vládou SR. Predstavitelia SZSZ a zástupcovia organizácií Slovákov z Poľska, Švédska, Srbska a ďalších krajín na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave odmietli tvrdenia Vetráka, že proti jeho osobe je len niekoľko jednotlivcov.
 
Tlačová konferencia sa uskutočnila pri príležitosti mimoriadneho zasadnutia Generálnej rady SZSZ, na ktorom sa zaoberali vyhrotenou situáciou v súvislosti s vymenovaním M. Vetráka.
 
"Hlavným zmyslom našej činnosti je udržiavať národnú identitu Slovákov žijúcich v zahraničí najmä v oblasti jazyka, kultúry aj iných oblastiach a máme záujem naďalej spolupracovať s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Dostali sme sa, žiaľ, do situácie, keď do čela ÚSŽZ bol vymenovaný človek, ktorý predstavuje problém pre komunikáciu so Slovákmi v zahraničí," uviedol predseda SZSZ a viceprezident organizácie Európania vo svete so sídlom v Bruseli Vladimír Skalský.
 
Prítomní zástupcovia Slovákov zo zahraničia zdôraznili, že pozitívne hodnotia činnosť Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v uplynulých rokoch. Poukázali na to, že nový predseda úradu ich bezdôvodne "vláčil po súdoch", pričom prehral súdne konanie so SZSZ. Celú túto situáciu považujú za najzávažnejší konflikt medzi orgánmi Slovenskej republiky a Slovákmi žijúcimi v zahraničí od vzniku SR v roku 1993. Preto sa obrátili na vládu SR a premiérku Ivetu Radičovú s prosbou, aby prehodnotili svoje rozhodnutie. Myslia si, že k vymenovaniu Vetráka došlo preto, lebo zatajil mnohé skutočnosti. Podľa ich názoru sa diskvalifikoval pre výkon tejto funkcie.
 
Svetové združenie Slovákov v zahraničí zastrešuje prakticky všetky významnejšie spolky v zahraničí, ktorých je viac ako sto v 24 krajinách sveta. Je to apolitická organizácia, ktorá nechce zasahovať do kompetencií vlády SR, rešpektuje jej rozhodnutia. Má však právo vyjadriť svoj názor na situáciu, ktorá vznikla, a má záujem, aby komunikácia so zástupcami približne dvoch miliónov Slovákov žijúcich v zahraničí bola dobrá.
 
"Veríme, že stretnutie s premiérkou vlády SR, na ktoré už dosť dlho čakáme, sa čo najskôr uskutoční, naše názory budú vypočuté, a veci sa posunú dopredu", povedal Skalský.
 
Na stretnutí s novinármi predstavitelia SZSZ prečítali dokumenty, ktoré prijali na dnešnom rokovaní - Uznesenie Generálnej rady SZSZ a Uznesenie Revíznej a zmierovacej komisie SZSZ, ktorej úlohou je zmierovať Slovákov v zahraničí.
 
TASR
 
Vec: Otvorený list – vzdanie sa členstva v SZSZ
 
Vážený pán Skalský,
 
týmto otvoreným listom Vám oznamujeme, že Slovenské centrum v Londýne s okamžitou platnosťou vystupuje zo Svetového združenia Slovákov v zahraničí a svoje rozhodnutie zdôvodňujeme nasledovne:
 
1. Dôrazne odmietame Vaše tvrdenia, že zastupujete celé slovenské zahraničie a za Vami stojí pol miliónom Slovákov žijúcich v zahraničí. SZSZ je obyčajným občianskym združením registrovaným v SR, ktoré síce združuje dobrovoľne platiacich členov, tí sú však samostatní vo svojich aktivitách aj vo svojich rozhodovaniach. Nikdy ste sa nepýtali na náš kolektívny názor, ba dokonca ani na postoj nášho zástupcu v Generálnej rade SZSZ. Nehovoriac o tom, že ste pred Vašim výstupom v slovenských médiách vôbec nezvolali Generálnu radu , takže ste nášmu zástupcovi v GR SZSZ ani nedali možnosť vyjadriť náš názor.
 
2. Zlyhali ste pri organizovaní III. Valného zhromaždenia SZSZ v roku 2009 a namiesto seriózneho a objektívneho vedenia rokovania ste predviedli hotovú grotesku, alebo ,,učebnicový príklad manipulácie,,. S Vašim výkonným výborom ste nepripustili diskusiu, nedali ste členom SZSZ možnosť nahliadnuť do finančnej správy SZSZ - hoci sme Vás o to žiadali niekoľkokrát pred Valným zhromaždením. Naše tvrdenia môžeme vecne podložiť, pretože celý priebeh tohto zhromaždenia je zdokumentovaný na videu.
 
3. V mene nášho spolku aj celého slovenského zahraničia ste verejne spustili kampaň proti novému predsedovi Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milanovi Vetrákovi, bývalému členovi GR SZSZ za západnú Európu, ktorý bol poverený zastupovaním našich krajanských spolkov zo západnej Európy pri podaní súdnych žalôb voči SZSZ, pričom jedna zo žalôb sa týkala nečinnosti orgánov SZSZ, čo je pod Vašim vedením všeobecne zaužívaný spôsob riadenia organizácie.
 
4. Jednému z našich zástupcov v Generálnej rade SZSZ za západnú Európu, ako aj členovi redakčnej rady portálu www.slovacivosvete.sk, ste zablokovali naň prístup, čím ste zaviedli cenzúru na prichádzajúce nesúhlasné články Vášho konania.
 
5. Pod Vašim vedením SZSZ nikdy nič neurobilo prospešné pre našu komunitu vo Veľkej Británii, len ste sa mediálne priživovali na aktivitách druhých. Výrazným príkladom Vášho privlastňovania si skutkov iných je naša aktivita ,,Volím zo zahraničia,, kde sme spoločne s občianskym združením Migrácia SK vytvorili celosvetovú kampaň na podporu volieb zo zahraničia, čo sa odzrkadlilo v náraste voličov zo zahraničia ako aj v programovom vyhlásení vlády SR.
 
Odmietame Vaše vyjadrenia o predchádzajúcom riaditeľovi Slovenského centra v Londýne Martinovi Hakelovi, ktorý počas desiatich rokov venovaných krajanskému životu urobil spolu za pomoci dobrovoľníkov obrovský kus práce pre Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii. Svojím pôsobením dosiahol reálne výsledky, a preto sa bude aj nové vedenie snažiť nadviazať na jeho neoceniteľnú dobrovoľnú prácu a tým pomáhať našim Slovákom pri štúdiu, práci a živote vo Veľkej Británii. Túto činnosť totiž vnímame zároveň ako pomoc Slovensku pri globálnej prezentácii Slovenskej republiky v zahraničí.
 
S pozdravom
 
Richard Plašek
riaditeľ Slovenské centrum v Londýne
 
Londýn, 09.03.2011

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články