Bio farma Vozár

Bio farma Vozár
 
Tradičné podujatie Novosadská jar sa už zakončilo a tak svoj predajný stánok, spolu s ostatnými vystavovateľmi, opustili aj Vozárovci z Kysáča. Bolo to včera, na Jozefa a v ľudových porekadlách sa meno Jozef spája najmä so začiatkom jari a príchodom bocianov. V tomto roku astronomická jar k nám zavíta zajtra 21. marca 2011 o 00:21 SEČ. Podobne ako bociany, tak aj Novosadská jar by mala byť zvestovateľom jari. Všetci my - a najmä poľnohospodári, ju už netrpezlivo čakáme - nový vegetačný cyklus si žiada svoje.
 
foto
 
V poradí 21. Novoasadká jar, ktorú v ústrety jari organizuje Hnutie zalesňovateľov Nového Sadu, na SPENS-e v Novom Sade v tomto roku zoskupila 256 vystavovateľov. Medzi nimi, ako vždy, ani tentoraz nechýbala rodina Vozárová z Kysáča.
 
Vladimíra a Andreja Vozárovcov zaraďujú medzi priekopníkov v pestovaní zeleniny bez používania chemických prípravkov. Organickou výrobou sa začali zaoberať pred 20 rokmi a dnes patria medzi najväčších výrobcov „zdravých“ potravín v Srbsku, dokonca sa o ich bio farme píše aj ako o výrobcovi číslo 1 v organickom pestovaní rastlín v celej krajine. Na 20 ha rodina Vozárová pestuje vyše 60 druhov tak štandardných zeleninových odrôd, avšak stále výraznejšie sa orientúvajú na tzv. lahôdkovú zeleninu: pór, blitva, brokola, rôzne druhy kapustovitých rastlín, šalátov a tekvíc ...ako aj na liečivé, aromatické a koreninové byliny. Spolupracujú s odborníkmi novosadskej poľnohospodárskej fakulty a získali certifikáty pestovania organických rastlín.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články