Asociácia slovenských novinárov

Asociácia slovenských novinárov
 
Na dnešnej 5. schôdzi Zhromaždenia Asociácie slovenských novinárov (ASN), pre nedostatočný počet prítomných členov, sa nehlasovalo o výročnej a finančnej správe ASN za rok 2010 a návrhu plánu programu a rozpočtu ASN na rok 2011. Demisia predsedníčky ASN bola však konštatovaná a keďže sa nový predseda pre nedostatok kôra nemohol zvoliť, Vladimíra Dorčová zostáva do ďalšieho úradujúcou predsedníčkou.
 
ASN vznikla ešte v roku 2002, ale vtedy nezažila pre objektívne príčiny, keďže sa v tom období v Srbsku zakladala aj Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny. Prvou predsedníčkou Asociácie slovenských novinárov bola Anna Tomanová-Makanová. V októbri 2008 na iniciatívu Výboru pre informovanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny činnosť ASN bola obnovená a za predsedníčku bola zvolená Vladimíra Dorčová z Kulpína.
 
Svoju demisiu Vladimíra Dorčová dnes odôvodnila zaneprázdnenosťou kvôli doškoleniu.
 
VÝROČNÁ SPRÁVA ASOCIÁCIE SLOVENSKÝCH NOVINÁROV za rok 2010
 
Asociácia slovenských novinárov v roku 2010 náležitú pozornosť venovala novinárskym školeniam, ale aj poradenskej a technickej podpore slovenským médiám vo Vojvodine:
 
 1. Organizovanie 7 kôl Kurzu jazykovej kultúry pre slovenských novinárov, redaktorov a jazykových redaktorov, ktoré má na starosti PhDr. Juraj Glovňa, lektor slovenského jazyka Oddelenia slovenského jazyka a literatúry Filozofickej fakulty v Novom Sade v období marec – december 2010 (počas akademického obdobia). Kurz organizujeme za finančnej a koordinačnej podpory Výboru pre informovanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a NVU Hlas ľudu.
 
 2. Realizácia projektu pod názvom Tréning novinárov a redaktorov týždenníka Hlas ľudu v spolupráci s Novosadskou novinárskou školou a NVU Hlas ľudu a za finančnej podpory Pokrajinského sekretariátu pre informácie. Projekt sa realizoval v období september – október 2010.
 
3. Dňa 23. príla 2010 v Poľnohospodárskom múzeu v Kulpíne ASN slávnostne udelila prvé novinárske ceny Novinárskej súťaže ASN, ktorých nositeľkami sú Marína Chorvátová a Hana Slavková, obe z Báčskeho Petrovca. Súťaž finačne podporil Úrad pre slovákov žijúcich v zahraničí, Pokrajinský sekretarát pre správu, predpisy a národnostné menšiny, Výbor pre informovanie NRSNM a početní sponzori z Kulpína.
 
 4. Počas jari ASN zosúladila aktá s novým Zákonom o združeniach RS, podporila podujatie časopisu Vzlet pod názvom Stretnutie pod lipami v Padine (knihy) a v Novom Sade zorganizovala prezentáciu elektronickej mediálnej dokumentácie EBART z Belehradu.
 
 5. Počas Slovenských národných slávností v Báčskom Petrovci 8. augusta 2010 obnovila akciu pod názvom Stretnutie slovenských novinárov, v rámci ktorej bola zorganizovaná debata na tému Stratégia menšinových médií v Srbsku ako súčasť kompetencií Výboru pre informovanie NRSNM. Na túto tému hovoril Nedim Sejdinović, generálny tajomník Nezávislého spolku novinárov Vojvodiny.
 
 6. V auguste a v septembri ASN čulo sledovala a reagovala na diania v súvislosti s mediálnou štúdiou, ktorá mala byť podkladom pre štátnu mediálnu stratégiu. Predstavitelia ASN boli prítomní na rôznych okrúhlych stoloch, týkajúcich sa tejto témy.
 
7. Dňa 16. októbra 2010 v Báčskom Petrovci ASN po prvý-krát oslávila svoj deň – Deň ASN, ktorý je Štatútom ASN stanovený na 15. októbra. ASN svoj deň oslávila spolu s časopisom Vzlet, ktorý ku 40 výročiu časopisu zorganizoval okrúhly stôl.
 
8. Dňa 16. októbra 2010 bol vyhlásený 2. ročník Novinárskej súťaže ASN.
 
9. V decembri ASN za finančnej podpory Pokrajinského sekretariátu pre správu, predpisy a národnostné menšiny odovzdala Slovenskej redakcii TV Vojvodiny notebook ako montážnu jednotku v hodnote 100.000,00 dinárov.
 
10. Členovia Správnej a Dozornej rady činnosť ASN koordinovali telefonickým a e-mailovým spôsobom, kým členovia ASN sa na schôdzi Zhromaždenia ASN v roku 2010 stretli tri-krát (25. marca, 8. apríla a 14. septembra).
 
11. Za finačnej podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Pokrajinského sekretariátu pre správu, predpisy a národnostné menšiny ASN pre svoju kanceláriu zabezpečila laptop a multifunkčné zariadenie (tlačiareň, scanner a fax).
 
Predsedníčka ASN
Vladimíra Dorčová
V Kulpíne, 15. marca 2011

Komentárov  

0 #1 Vladimira Dorcova 2011-03-25 16:24
Demisiu som dala kvoli dvom dovodom: neaktivite a neiniciative clenov Spravnej rady, a vobec celkovej situacii v nasom letargickom novinarstve - cest vynimkam - a ten druhy dovod - studia - nebol take dominantne.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články