Deň zápasu za ľudské práva

25. marec v SR
 
Deň zápasu za ľudské práva
 
- 23 rokov od sviečkovej manifestácie alebo Bratislavského Veľkého piatku. Medzi pamätnými dňami Slovenskej republiky je 25. marec označený ako Deň zápasu za ľudské práva. V tento deň si pripomínajú konanie tzv. sviečkovej manifestácie v roku 1988, keď sa na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí zišlo zo 10.000 občanov, aby so sviečkami v rukách demonštrovali proti nedodržiavaniu ľudských a najmä náboženských práv, predovšetkým slobodnej voľby svojho svetonázoru, vtedajším vládnym režimom.
 
Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Zhromaždenie bolo predzvesťou nežnej revolúcie zo 17. novembra 1989, ktorá viedla k pádu štyridsaťročnej totality a nástupu demokracie. Demonštrácia bola najväčším verejným vystúpením proti komunistickej diktatúre v Československu od roku 1968.
 
Akcia sa uskutočnila napriek rozsiahlym protiopatreniam vtedajších straníckych a štátnych orgánov, aj napriek výzvam zo strany vtedajšej cirkevnej organizácie Pacem in terris, ktorá spolupracovala s komunistami.
 
Polícia použila vodné delá i slzotvorný plyn, psov, obušky a fyzické násilie. Príslušníci bezpečnostných síl bili a zatýkali aj nezainteresovaných občanov, ktorí sa náhodne dostali do ich dosahu.
 
Zásah proti manifestácii nebol zameraný na stabilizáciu a ochranu verejného poriadku, ale na prezentovanie moci komunistického režimu. Jeho cieľom bolo zastrašiť opozičné sily nesúhlasiace s praktikami nedemokratického spoločenského systému.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články