Kňazská konferencia

Kňazská konferencia
 
V Novom Sade na Biskupskom úrade Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku (SECAV) dnes prebiehala kňazská konferencia, na ktorej sa okrem domácich kňazov zúčastnili aj slovenskí evanjelickí farári z Chorvátska a Maďarska ako aj vysoká delegácia Evanjelickej a.v. cirkvi zo Slovenska (ECAV) vedená generálnym biskupom Mgr. Milošom Klátikom, PhD. Ústredným bodom bola prednáška Miloša Klátika na tému Žilinská synoda.
 
foto
 
Žilinská synoda sa konala pred 401 rokmi 28.-30. marca 1610 v Žiline. Hlavné dôvody na jej zvolanie boli osamostatnenie evanjelickej cirkvi od rímskokatolíckej, vytvorenie novej cirkevnej organizácie, voľba vlastných superintendantov (biskupov) a ustálenie vhodných poriadkov pre vnútorný život cirkvi. Táto synoda prijala zákony, ktoré položili základy pre vytvorenie samostatnej cirkevnej organizácie v Hornom Uhorsku a stala sa dôležitým medzníkom v histórii evanjelickej cirkvi.
 
foto
 
Po kňazskej konferencii sa v kysáčskom evanjelickom kostole usporiadali večerné Služby Božie na ktorých kázňou poslúžil generálny biskup Miloš Klátik.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články