Degustácia vín

Degustácia vín
 
Dnes a zajtra sa v Loveckom dome v Kulpíne prijímajú vzorky vín na oceňovanie v rámci podujatia Veľká noc v Kulpíne 2011. Vlani bola konkurencia silná a medzinárodnej odbornej komisii nebolo veru ľahko zhodnotiť kvalitu vyše 100 druhov vín. Po odbornom ocenení, vína boli podrobené širšej kritike. Pred začiatkom verejnej degustácie takto vyzerali pivničné muzeálne priestory:
 
foto
 
Koštovka sa konala, ako vždy, vo Veľkonočnú nedeľu, v podvečerných hodinách v Poľnohospodárskom múzeu a to v pivničných priestoroch pod veľkým skladom. Pri takýchto degustáciách platí určitý poriadok: za víno sa platí. Kupujete si vlastne vínny pohár, ktorý si odnesiete aj domov a ponecháte na pamiatku. S pohárom dostávate i lístky na degustáciu.
 
foto
 
Po zaplatení, ktoré je skôr symbolické ako reálne, nasleduje ďalší krok. Alebo problém? Dilema vie byť veľká: ako, odkiaľ, čím začať...Nech je to radšej s ľahším, bielym...Zaplatíme prvým lístkom. Alebo, ak presne vieme, čo chceme, odovzdáme napr. 2-3 lístky a poprosíme o plný pohár.
 
foto
 
Prvé dojmy o víne vznikajú zrakovým posúdením. Vizuálna časť hodnotenia vína spočíva v tom, že znalec musí „na pohľad" určiť farebné vlastnosti vína, zhodnotiť v ňom hru svetla a čírosti. Druhou fázou degustácie je určenie aromatických vlastností vína. Ide o prvý kontakt s vínom a práve v tejto chvíli vznikajú základné dojmy. Je nutné hlboko vdýchnuť a posúdiť svoje zmyslové vnemy. V príjemnej spoločnosti sa to vždy lepšie darí.
 
foto
 
Kvalita vína záleží na zložitosti buketu a sile vône. Určenie chuti vína je najzložitejšou analýzou, ktorá vyžaduje isté skúsenosti a znalosti. Do úst sa vloží malé množstvo vína, omočí sa ním podnebie a na niekoľko sekúnd sa zadrží.
 
Ešte Platón hovoril, že „víno je mliekom starých". Pomáha od nespavosti, dáva príjemný kľud, rozptyľuje strach a obavy. Francúzsky lekár Eileau spísal enoterapeutický kódex, v ktorom vínom lieči choroby obehového systému, tráviaceho traktu, obličiek, vylučovacích orgánov, dýchacích ciest a tiež všeobecné infekcie, nervové, kožné, avitaminózy i chirurgické ochorenia.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články