Štefan Suchánsky a Martin Kmeť

Štefan Suchánsky a Martin Kmeť
 
Pred desiatimi dňami sme z našich vojvodinských radov vyprevadili muzikológa, hudobného pedagóga a skladateľa Mg. Martina Kmeťa. Ďalšia významná osobnosť dolnozemských Slovákov, tentoraz z radov Slovákov v Rumunsku, sa z tejto časnosti presťahovala do večnosti. Bývalý riaditeľ nadlackého lýcea a primátora Nadlaku, prof. Štefan Suchánsky, zomrel dnes 17. 4. 2011. a rozlúčka so zosnulým bude zajtra 18. apríla o 14,00 hod. na evanjelickom cintoríne v Nadlaku.
 
 
O úmrtí Martina Kmeťa správu zverejnil i slovenský časopis Literárny týždenník:
 
Vo veku 85 rokov zomrel 6. apríla 2011 v Novom Sade muzikológ, hudobný pedagóg a skladateľ, popredná osobnosť z radov vojvodinských Slovákov Mg. Martin Kmeť, brat nebohého akademika Jána Kmeťa..
 
Svojou celoživotnou prácou výrazne prispel k rozvoju hudby vojvodinských Slovákov tak svojou skladateľskou, hudobno-upravovateľskou a pedagogickou činnosťou, ako aj vedecko-výskumnými štúdiami, v ktorých definoval špecifiká a osobitosti ľudovej piesne vojvodinských Slovákov.
 
Magister hudby Martin Kmeť sa narodil 19. februára 1926 v Bajši, nižšie triedy gymnázia ukončil v Báčskom Petrovci, kde mu bol otec cirkevným učiteľom a sústavne sa učil aj hre na husliach. V štúdiách pokračoval na Evanjelickej učiteľskej škole v Miškolci (Maďarsko). V roku 1944 ako stredoškolák vstúpil do národno-osloboditeľského vojska, kde bol okrem iného aj dirigentom zboru I. práporu XIV. VÚ Slovenskej brigády. Pôsobil ako učiteľ v Kulpíne, Kysáči a v Selenči, tu bol činný i ako zbormajster, primáš a začal zapisovať aj ľudové piesne. Po absolvovaní Hudobnej akadémie prijatý bol v roku 1960 do Združenia folkloristov Juhoslávie, odvtedy sa aktívne zúčastňoval na jeho kongresoch. Ako profesor hudby pôsobil krátko v meste Užice a potom 4 roky v strednej hudobnej škole v Subotici, na Učiteľskej škole v Sombore a tu hral v symfonickom orchestri na viole. V srbskom meste Negotin 9 rokov prednášal na Pedagogickej akadémii, po presťahovaní do Nového Sadu, pôsobil na Pedagogickej akadémii Mošu Pijadeho a v roku 1979 bol prijatý do Združenia hudobných skladateľov a muzikológov SAP Vojvodiny. V rokoch 1989-1991 zastával funkciu predsedu Združenia folkloristov Vojvodiny. Magisterskú prácu z oblasti etnomuzikológie obhájil v roku 1990. Zúčastnil sa stretnutí ľudovej hudby v Kečkeméte v rokoch 1982 a 1985, kde mu udelili i medailu Zoltána Kodálya za spoluprácu na poli ľudovej hudby susedných krajín.
 
Ako skladateľ písal diela pre klavír, zborový spev a skladby pre slovenské festivaly. Nahrávky s jeho dielami sú v Novosadskom rozhlase, skladba pre miešaný zbor Božská iskra na text P. J. Šafárika bola venovaná zboru rovnomenného spolku, ktorý pôsobí v Novom Sade Tento popredný muzikológ a pedagóg sa venoval aj výskumu slovenskej ľudovej piesne na Dolnej zemi a najmä v Panónskom regióne. Jeho početné štúdie odzneli aj na domácich a medzinárodných konferenciách a boli aj časopisecky a knižne zverejnené.
 
-vb-

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články