44. kapitola Vansovej Lomničky

44. kapitola Vansovej Lomničky
 
Finálové celoštátne kolo 44. ročníka festivalu umeleckého prednesu žien v poézii a próze Vansovej Lomnička prebiehalo v dňoch 15. - 16. 4. 2011 v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. V piatok krátko popoludní po otvorení festivalu, odštartoval dvojdňový maratón v prednese, počas ktorého súťažiace načreli nielen do tvorby Terezy Vansovej, ale aj do skvostov iných slovenských literárnych velikánov. Zúčastnili sa ho aj naše predstaviteľky a boli zaradené do strieborného pásma.
 
foto
 
Mária Galásová si zvolila prózu a Anita Jonášová- Mišićová súťažila v kategórii poézie. V strede sedí predsedníčka Asociácie slovenských spolkov žien Viera Miškovicová (Foto Andrej Meleg)
 
Asociácia slovenských spolkov žien v spolupráci s Úniou žien Slovenska, sa už štvrtýkrát zaradom zúčastňuje na celoslovenskej súťaži v prednese poézie a prózy pre ženy. Na tohtoročnej Vansovej Lomničke sa zúčastnilo zo 40 účastníčok z celého územia Slovenska a dve predstaviteľky Asociácie slovenských spolkov žien (ASSŽ) z Vojvodiny.
 
ASSŽ tohto roku predstavovali dve finalistky: Mária Galasová z Padiny s prednesom úryvku z prózy Whisky s príchuťou dymu od Viery Benkovej a Anita Jonášová - Mišićová z Bieleho Blata s prednesom básne Krajanom od Andreja Sládkoviča.
 
Obe súťažiace boli zaradené do strieborného pásma, čím potvrdili kvalitu svojho prednesu a adekvátny výber textu.
 
ASSŽ sa druhýkrát stala laureátkou ceny pre účasť a kvalitu prednesu z jedného regiónu, za čo dostala kryštálový pohár.
 
Únii žien a predsedníčke Irene Belohorskej sa na tomto uznaní poďakovala predsedníčka ASSŽ Viera Miškovicová, ktorá vyzdvihla, že táto súťaž je podnetom pre členky spolkov žien v Srbsku pre čítanie slovenskej literatúry a prednes krásneho slova. Tieto súťaže sú stále kvalitnejšie s väčším počtom súťažiacich a adekvátnejším výberom textov, čo potvrdili aj na Slovensku.
 
Predstaviteľky ASSŽ sa na Vansovej Lomničku dostanú po víťazstve na regionálnych súťažiach (Báčka, Banát a Sriem) a potom aj vo finálovej súťaži, ktorá tohto roku prebiehala v Padine.
 
Sprievodným obsahom podujatia bola návšteva hrobky Terézie Vansovej na Bansko-bystrickom evanjelickom cintoríne a návšteva Národného divadla v B. Bystrici, kde si účastníčky pozreli operu Madam Baterflay.
 
Informáciu poskytla Viera Miškovicová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články