Súpis obyvateľstva

Súpis obyvateľstva
 
V tomto roku sa prvý raz v histórii naraz uskutoční sčítanie obyvateľov, domov a bytov vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Na Slovensku sčítací komisári začnú navštevovať domácnosti od 13. mája. Aj keď do EU ešte nepatríme, zhodou okolností aj v Srbsku sa súpis obyvateľstva má realizovať v tomto roku. Pôvodne to malo byť urobené v apríli a máji, avšak podľa nášho zvyku/zlozvyku nedodržiavať sa stanovených zásad a termínov, odročené je na október. Prečo? Netreba hádať: niet peňazí.
 
foto
 
Na sklonku minulého roka, naši politickí mocnári na veľké zvony zvonili, že sa súpis v našej krajine začne 1. apríla 2011 o 8:00 ráno!!! Dňa 9. decembra 2010 na tú tému usporiadali dokonca aj okrúhly stôl s médiami, na ktorom riaditeľ Republikového štatistického ústavu Dragan Vukmirović vyhlásil, že sú prostriedky v hodnote 2,7 miliárd dinárov na sčítanie obyvateľstva ako aj 1,5 miliárd dinárov na sčítanie v poľnohospodárstve zabezpečené z rozpočtu Srbska. Tak bolo vlani, alebo skôr: tak nám hovorili vlani. Teraz tých peňazí nieto a podľa najnovších informácií, súpis obyvateľstva v Srbsku sa uskutoční 1. - 15. októbra a súpis poľnohospodárskych činností až na sklonku roka 2012. Peniaze by vraj mali byť zabezpečené z fondov EU.
 
Okrem informácií o počte obyvateľov, domov a bytov, súpisom sa získavajú údaje aj o zariadení obytných priestorov, ich veľkosti automobiloch, technickom vybavení domácností, počítačoch, počítačovej gramotnosti, zamestnaní... ale aj o národnostnej príslušnosti a vierovyznaní. Odpovedať na všetky otázky v sčítacích tlačivách je pre občanov povinnosť, ktorá im vyplýva zo zákona. Na niektoré otázky sa musí presne odpovedať, kým sú aj také, kde sa občan môže vyjadrovať voľnejšie.
 
Národnosť i náboženské vyznanie sú takzvanými deklaratórnymi otázkami. Občania na ne odpovedajú slobodne, podľa vlastného presvedčenia. Údaje o národnosti priamo súvisia s možnosťou používať jazyk menšín vo verejnom styku a na označovanie miest v jazyku menšín. Na počet príslušníkov národnostných menšín sa prihliada pri zriaďovaní a financovaní škôl s vyučovacím jazykom menšín a kultúrnych aktivít.
 
Posledné sčítanie obyvateľstva sa v Srbsku vykonalo v roku 2002 a posledný súpis poľnohospodárstva v roku 1960.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články