Milan Vetrák s vojvodinskými Slovákmi

Milan Vetrák s vojvodinskými Slovákmi
 
Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák na záver svojej prvej oficiálnej návštevy Srbska a vojvodinských Slovákov navštívil Kulpín. Stretol sa tu s predstaviteľmi miestneho spoločenstva, riaditeľmi inštitúcií predsedami spolkov a združení, predstaviteľmi školy, novinármi...Schôdza sa konala v priestoroch Poľnohospodárskeho múzea.
 
foto
 
Milana Vetráka na ceste sprevádza Martin Štrbka, poverený riadením teritoriálneho, informačného, mediálneho, medzinárodného a kultúrneho odboru ÚSŽZ, ako aj hovorca úradu Ľudovít Pomichal.
 
foto
 
Pred touto poslednou zastávkou v Kulpíne, delegácia ÚSŽZ navštívila v Novom Sade a Báčskom Petrovci naše najvýznamnejšie inštitúcie, osvetové a kultúrne ustanovizne a lokálne samosprávy a bližšie sa oboznámila so životom a činnosťou tunajších Slovákov. Hovorilo sa i o možnostiach vylepšenia ako aj nových formách spolupráce s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Tiež bolo počuť i konkrétnych návrhov o možných spôsoboch podpory Slovenskej republiky k uchovaniu identity, kultúrneho a hospodárskeho života Slovákov žijúcich v zahraničí.
 
foto
 
V rámci tejto prvej oficiálnej návštevy krajanských komunít na Dolnej zemi, delegácia ÚSŽZ navštívila Maďarsko, Rumunsko a Srbsko a zajtra odcestujú do Chorvátska.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články