ČINNOSŤ MSS, NOC MÚZEÍ V KOVAČICI A HUDBA ZO SELENČE

ČINNOSŤ MSS, NOC MÚZEÍ V KOVAČICI A HUDBA ZO SELENČE
 
V Petrovci, v matičnom ústredí v pondelok napoludnie odovzdajú knihy a učebné pomôcky vzdelávacím ustanovizniam Dnes v noci, v ateliéry pod holým nebom, kovačickí maliari budú maľovať jarnú noc a dokončovať obraz Vojvodina. Selenčské Zvončeky najlepšie v Srbsku a Zvony zajtra súťažia na Festivale zborov v Bjeljinje.
 
Noc múzeí aj v Kovačici
 
Galéria insitného umenia v Kovačici po druhý raz organizuje priliehavé podujatie v Noci múzeí. Podľa slov jej riaditeľky Márie Raspírovej, usporiadajú otvorený ateliér. Témou je Jarná noc. Maľovať sa bude celú noc, návštevníci majú možnosť porozprávať sa s kovačickými umelcami. Dokončovať sa bude aj obraz „Vojvodina“ a zároveň otvoria aj Jarný salón. Maliari prinesú vlastné obrazy, ktoré, tak ako ich iné práce, suveníry a kraslice, budú predajné. Výstava bude otvorená o 18h v Galérii insitného umenia v Kovačici, vstup je voľný.
 
Traja predstavitelia Galérie v Noci múzeí pobudnú v Smedereve. Kovačická galéria tejto noci bude mať veľkú výstavu v smederevskom Národnom múzeu.
 

 
MSS a nový MOMS
 
V pondelok na poludnie v dome Matice slovenskej v Srbsku Ľudovíta Mišíka v Báčskom Petrovci odovzdajú knihy vzdelávacím ustanovizniam. Podľa slov predsedníčky MSS Kataríny Melegovej Melichovej, ide o projekt s ktorým sa uchádzali o prostriedky na Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Týmto spôsobom MSS každoročne zabezpečuje učebné pomôcky a odbornú literatúru pre vzdelávacie ustanovizne. Tohto roku sa zamerali predovšetkým na edukačný materiál pre materské školy.
 
Taktiež školám odovzdajú slovenské, použité učebnice, ktoré Matici poskytol Demokratický zväz Slovákov a Čechov z Rumunska.
 
MSS sa v tomto čase môže popýšiť aj ďalším MOMS-om. V Sriemskej Mitrovici zo 200 Slovákov s cieľom organizovať sa, iniciovali jeho zakladanie. Je to v poradí 30. MOMS. Sriemskomitrovickí Slováci sa doteraz stretávali raz za mesiac, na bohoslužbách.
 

 
Selenču poznať po speve a hudbe
 
Selenčské Zvončeky sú víťazmi republikovej súťaže zborov a orchestrov Srbska v Surčíne. Zvončeky súťažili s vyše 20 orchestrov a tvoria ich žiaci 5. až 8. ročníka základnej školy Jána Kollára v Selenči. O zvonenie selenčských zvončekov sa stará profesor hudby Juraj Súdi.
 
Súťažiť budú aj dospelí. Podľa slov J. Súdiho, zajtra/15.05.2011/, združené zbory Zvony a Neven obce Báč pocestujú do Bjeljiny, Republika Srbská. Zúčastnia sa medzinárodnej súťaže - Festivalu zborov.
 
V predposledný májový víkend /21.05 a 22.05.2011/ na domácej pôde si zakoncertujú selenčské Sláviky, za sprievodu ľudového orchestra Zvonivá cimbalovka. Zatiaľ 38. prihlásení účastníci zaspievajú slovenské ľudové piesne. V sobotu v Dome kultúry v Selenči o 20h spievať budú žiaci nižších ročníkov Základnej školy a v nedeľu tí starší. Na javisku nebudú chýbať ani ľudové kroje. Koncerty usporadúva Základná škola Jána Kollára v Selenči a komorný zbor Zvony.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články