ASN odsudzuje útok na zamestnancov RTV OK

ASN odsudzuje útok na zamestnancov RTV OK
 
Asociácia slovenských novinárov sa pripája k protestu Nezávislého spolku novinárov Srbska a Nezávisleho spolku novinárov Vojvodiny proti útoku na redaktora a kameramana Rádio-televízie obce Kovačica. Na nich fyzicky a verbálne zaútočil funkcionár Srbskej pokrokovej strany.
 
ASN protestuje proti fyzickému a verbálnemu útoku funkcionéra Srpskej pokrokovej strany Zorana Savanovho a skupine násilníkov na riaditeľa a hlavného a zodpovedného redaktora RTV OK Gojka Vukadina a jeho spolupracovníka kameramana Daniela Hajku v Kovačici. Žiadame Ministerstvo vnútra Kovačica, aby urýchlene reagovalo na prihlášku, ktorú Vukadin podal proti násilníkom a aby ihneď oboznámilo verejnosť o krokoch, ktoré v tejto súvislosti podniká. Zároveň žiadame od súdnych orgánov, aby Savanova a násilníkov priliehavo potrestal, majúc na zreteli, že Savanov v minulosti už bol trestaný pre útok na novinárov.
 
Ako hlásia NSNS a NSNV, 14. mája 2011 predseda Obecného výboru Srbskej pokrokovej strany Kovačica Zoran Savanov so skupinou spolupracovníkov, v opitom stave, najprv urážal a provokoval Vukadina a Hajku, aby potom na nich aj fyzicky zaútočil, urážajúc ich a pľujúc na nich. Žiaľ, nikto z prítomných Vukadinovi neposkytol pomoc, a Savanova skupina krikmi podporovala násilníka. Vukadin a Hajko v tej chvíli profesionálne podávali riport z gulušiády v Kovačici.
 
ASN sa pripája dvom novinárskym združeniam v upozornení Ministerstva vnútra, ako aj všetkých kompetentných štátnych orgánov, že útoky na novinárov sa stali každodennými a že sú ony následkom hrôzostrašných odkazov, ktoré štát a súdnictvo zasielajú verejnosti, a ktorý znie, že sa novinári smú zbiť a urážať bez trestu alebo s minimálnymi sankciami.
 
ASN
 
V Kulpíne, 19.05.2011
 
NUNS i NDNV najoštrije protestuju zbog napada na urednika i snimatelja RTV OK
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog fizičkog i verbalnog napada funkcionera Srpske napredne stranke Zorana Savanova i grupe izgrednika na direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV Kovačica Gojka Vukadina i njegovog saradnika kamermana Danijala Hajka u Kovačici. Zahtevamo od MUP-a Kovačica da hitno reaguje po prijavi koju je Vukadin podneo protiv nasilnika i da odmah obavesti javnost o merama koju su preduzeli. Takođe, zahtevamo od pravosudnih organa da Savanova i izgrednike najoštrije kazne i da uzmu u obzir da je Savanov već ranije odgovarao zbog napada na novinara.
 
NUNS i NDNV ukazuju na to da je 14. maja predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Kovačica Zoran Savanov sa grupom saradnika, u vidno alkoholisanom stanju, u mučnoj atmosferi, prvobitno upućivao najodvratnije uvrede i provokacije Vukadinu i kamermanu Hajku, a potom na Vukadina i fizički nasrnuo, vređajući ga uz pljuvačke i pretnje, gurajući ga i udarajući. Nažalost, niko od prisutnih Vukadinu nije pružio pomoć, a grupa oko Savanova je urlicima pružala podršku nasilniku. Vukadin i Hajko su u tom trenutku bili na profesionalnom zadatku, odnosno izveštavali su sa manifestacije "Gulašijada" u Kovačici.
 
Zoran Savanov je inače odranije poznat po svom nasilničkom ponašanju i već je odgovarao zbog napada za prebijanje jednog novinara Radija Kovačica.
 
NUNS i NDNV još jednom upozoravaju MUP Srbije, ali i sve državne organe, da su napadi na novinare postali uobičajeni i da su oni posledica jezivih poruka koju država i pravosuđe šalju javnosti, a koja glasi da je novinare moguće prebijati i vređati bez kazne ili uz minimalne sankcije.
 
Pozivamo kolege na međusobnu solidarnost u ovim za novinare teškim vremenima, i molimo vas da izveštavate o ovom i drugim slučajevima zlostavljanja novinara. Ukoliko država nije u stanju da nas zaštiti, potrebno je u pomoć pozvati širu javnost i ukazati na probleme sa kojima se susrećemo u našem svakodnevnom radu.
 
NUNS i NDNV
 
Beograd – Novi Sad 19. maja 2011.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články