Prehlbovanie slovensko - slovenskýh literárnych a kultúrnych stykov

Prehlbovanie slovensko - slovenskýh literárnych a kultúrnych stykov
 
Zintenzívnenie spolupráce s vydavateľstvami a literárnymi časopismi na Slovensku a priamejšie predstavovanie slovenskej vojvodinskej literatúry v SR. Okrem toho, dohodnutá i prezentácia našej literárnej tvorby a knižnej produkcie v bratislavskej Mestskej knižnici a predstavovanie súčasnej slovenskej literárnej tvorby v našich dolnozemských prostrediach.
 
foto
 
Martin Prebudila, Vladimír Valentík, Daniela Hučková, Adam Svetlík, Ladislav Čáni a Etela Farkašová (Foto Andrej Meleg)
 
 
V dňoch 18. a 19. mája t.r. v Bratislave pobudli predsedovia Komisie pre literárnu činnosť a Komisie pre vydavateľskú činnosť Výboru pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Martin Prebudila a Vladimír Valentík, ako aj tajomník NRSNM Ladislav Čáni, ktorí mali viacero stretnutí a rokovaní s predstaviteľmi slovenskej vydavateľskej a literárnej obce. Pri rokovaniach bol prítomný i šéfredaktor nášho časopisu pre literatúru a umenie Nový život Adam Svetlík, ktorý sa v tých dňoch nachádzal na jazykovednej konferencii v Bratislave.
 
Zámer tejto výpravy bol nadviazať bližšiu a konkrétnejšiu spoluprácu s vydavateľstvami a literárnymi časopismi na Slovensku, ako aj permanentne a priamejšie prezentovať slovenskú vojvodinskú literatúru na Slovensku.
 
Pri prvom stretnutí a rokovaní sa už v Klube slovenských spisovateľov zúčastnili šéfredaktor časopisu Romboid Radoslav Passia, vedúca Ústavu slovenskej literatúry SAV Bratislava Daniela Hučková, tajomník Medzinárodnej spisovateľskej organizácie SC PEN Viliám Jablonický a ďalší dvaja členovia slovenského PEN klubu spisovateľka Etela Farkašová a prekladateľ Peter Kerlík. Všetci uvedení si pozorne vypočuli naše návrhy a požiadavky o ďalšiu sústavnejšiu spoluprácu a potom i prisľúbili konkrétnu pomoc a riešenia na to, aby slovenská vojvodinská literatúra a naše knižné vydania konečne začali byť súčasťou celoslovenskej literatúry a aby sa skutočne dostávali do povedomia slovenského čitateľa na Slovensku. Tiež, bolo slovo i o tom, ako vytvoriť celý systém na prezentáciu slovenskej vojvodinskej literatúry na Slovensku. V tomto zmysle boli odovzdané i oficiálne pozvania prítomným na nadchádzajúce Literárne snemovanie, ktoré sa uskutoční 18. júna t.r. v Novom Sade, kde by sa uvedení aktívne zúčastnili svojimi diskusnými príspevkami a kde by sa konkretizovala ďalšia spolupráca. Treba konštatovať, že aktívna spolupráca medzi časopismi Nový život a Romboid jestvuje už dlhšiu dobu, len ju treba systematizovať a prehĺbiť. Plánovaná je v najbližšom období i prezentácia časopisu Romboid a tvorba niektorých jeho členov v našich prostrediach, ako i recipročná návšteva našich spisovateľov v Bratislave. Pri týchto rozhovoroch bola prejavená a zároveň i prisľúbená i sústavnejšia a konkrétnejšia spolupráca medzi Oddelením pre slovenský jazyk a literatúru Filozofickej fakulty v Novom Sade a Ústavom slovenskej literatúry SAV v Bratislave.
 
Pri ďalšom stretnutí s riaditeľom Mestskej knižnice v Bratislave Jurajom Šebestom tiež bola dohodnutá prezentácia našej literárnej tvorby a knižnej produkcie na ich pôde, ale aj opačne, teda predstavovanie súčasnej slovenskej literárnej tvorby v našich prostrediach.
 
Okrem tohto plánuje sa, a už sa pomaly na tom i robí, i spoločné antologické bilingválne vydanie súčasných slovenských, srbských, ako i niektorých našich básnikov, čo by bol náročný a viacvýznamový spoločný projekt. Spoluvydavateľmi by boli Literárne informačné centrum z Bratislavy, Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca a niektorý zo srbských vydavateľov, či už z Nového Sadu alebo Belehradu.
 
Všetky ďalšie protokolárne dohody a spoločné akcie a podujatia sa budú dohodovať a uskutočňovať v rámci plánu a programu Literárnej a Vydavateľskej komisie Výboru pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny.
 
Martin Prebudila

Komentárov  

+1 #3 SLOVAK PEN CENTREnovinarka 2011-05-24 13:00
Príspevok zakvačili aj na webovú stránku SLOVAK PEN CENTRA:


scpen.sk/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 Prehlbovanie slovensko-slovenskýc h vzťahovViera Benková 2011-05-24 07:44
KKonečne naši ľudia robia veci aké sa dávno mali začať...My niektorí sme to už individuálne začali pred rokom-dvoma a výsledky sa rýchle dostavili..konečne i úradné kroky, do týchto vzťahov rada prispievam ale do polemík bez ducha slucha! veru nie, viera benková
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 sajo 2011-05-23 02:25
vsetko nasi ludia!!!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články