Stretnutie ochotníckych divadelných súborov Vojvodiny

21-29. máјa 2011
 
49. Stretnutie ochotníckych divadelných súborov Vojvodiny
 
V Starej Pazove sa včera začala pokrajinská divadelná prehliadka. Účinkuje na nej 8 najlepších divadelných predstavení z celkového počtu 56, koľko bolo úhrne stvárnených v tejto sezóne vo vojvodinskej produkcii – povedal riaditeľ Kultúrneho strediska v Starej Pazove Alexander Bako. Prítomným sa prihovoril i predseda staropazovskej obce Goran Jović. Stretnutie otvorila herečka Ružica Sokić.
 
foto
 
www.czkstarapazova.com
 
Ružica Sokić okrem iného povedala „Ochotníci sú ochrancami, ktorí pomáhajú, aby naše divadelné umenie žilo niekoľko životov. Buďte pyšní, že ste ochotníkmi, lebo umenie má moc pozdvihnúť život a dať mu univerzálny význam. Preto je dôležité, aby umenie bolo živé, aby svietilo v tme, ktorá číha na naše životy s úmyslom zahaliť lásku, krásu a dobrotu.“
 
Všetky ochotnícke súbory pozdravil Milan Mićić, námestník pokrajinského tajomníka pre kultúru, ktorý poukázal na dlhú tradíciu festivalu a poznamenal, že Stará Pazova má podmienky pre takúto prehliadku a má aj podporu obce. V mene hostiteľov tohtoročných účastníkov pozdravili aj predseda obce Goran Jović a riaditeľ Strediska pre kultúru Alexander Bako.
 
foto
 
Alexander Bako a Ružica Sokić /www.czkstarapazova.com
 
Goran Jović vyzdvihol, že sa kultúre nedávajú peniaze, ale je to - podľa jeho názoru, investícia do budúcnosti. Alexander Bako poukázal na dlhú tradíciu stretnutí, ktoré bez ohľadu na úspechy a pády vždy mali verné obecenstvo ktoré ich podporovalo, zveľaďovalo a chránilo. Pred otvorením prehliadky v predsieni bola otvorená výstava obrazov Združenia výtvarných umelcov Starej Pazovy, ktorá bude otvorená do konca stretnutia divadelných ochotníckych súborov. Okrem tohto sprievodného podujatia, v rámci prehliadky budú prezentované aj knihy, v utorok O herectve bez herectva Bogdana Diklića a vo štvrtok Všetci moji súčasníci, Jovana Ćirilova.
 
Prvý sa porote a obecenstvu predstavili členovia Divadelného štúdia Mirka Tataovića Ćiru z Novej Pazovy s predstavením LER mladej spisovateľke Maji Pelevićovej, v réžii Milana Kovačevića. Bolo to predstavenie, v ktorom dominuje súčasný spôsob života mladých s hodne negatívnych nerestí, predstavenie, ktoré divákovi kladie otázky ale nedáva aj odpovede, čo aj bolo cieľom režiséra Kovačevića. Druhý súťažný deň sa predstavil ďalší mladý herecký súbor, ochotníci Komornej scény Miroslava Antića zo Senty, ktorý predviedol inscenáciu Don Žuan sa vracia z vojny, Edena Fon Horvata, v réžii Branka Vučetića.
 
Jediný slovenský súbor na tohtoročnej pokrajinskej prehliadke je Slovenské divadlo VHV zo Starej Pazovy, ktoré v koprodukcii so Strediskom pre kultúru v tretí súťažný deň predvedie najlepšie predstavenie z tohtoročného Divadelného vavrína, inscenáciu Antona Pavloviča Čechova – Krčma na hlavnej hradskej, v réžii Miroslava Benku.
 
Do konca 49. stretnutia ochotníckych divadiel Vojvodiny predstavia sa aj divadelní ochotníci Kultúrneho strediska Kula s predstavením Zlá žena, Jovana Steriju Popovića a v réžii Dragana Ostojića, z Divadla Stevan Sremac z Crvenky s inscenáciou Ženský orchester, Žana Anuja a v réžii Milana Belegišanina, OD Kovín s predstavením Instant sexuálna výchova, Djordja Milosavljevića a v réžii Jovana Grujića, potom z Divadelného klubu Gest zo Sečnja s predstavením Psí valčík, Leonida Andrejevova a v réžii Zorice Novakovićovej a z Národného amatérskeho divadla z Báčskej Palanky s inscenáciou Denník jedného diváka, Mira Gavrana a v réžii Milana Bursaća. Prehliadka sa zakončí na nedeľu 29 mája.
 
Porota v zložení Saša Latinović, režiér, Vesna Ždrnja, herečka a Miloš Jakovljević, dramaturg má zvoliť tri najlepšie predstavenia, ktoré budú Vojvodinu predstavovať na republikovej súťaži v Kule. Okrem tejto poroty prehliadku sleduje aj porota obecenstva z podnikov, ktoré podporili prehliadku, ktorá každý večer z každého súboru volí herca večera a diváci každý večer hlasovaním zvolia tiež svojho favorita na prehliadke.
 
Anna Simonovićová

Komentárov  

0 #2 Michal 2011-05-24 01:54
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) ...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 OPRAVAnovinarka 2011-05-23 15:28
Michalovi ďakujeme za upozornenie.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články