Minimálny obor a Alica v krajine zázrakov

4. - 9. jún 2011 IX. TIBA FESTIVAL
 
Minimálny obor a Alica v krajine zázrakov
 
TIBA – Teatrálna internacionálna belehradská avantúra, takto sa menuje detský divadelný festival, ktorý v Belehrade organizujú po 9-ty krát. Okrem niekoľkých domácich divadelných predstavení pre deti, na tohtoročnom Festivale vystúpia i súbory z Talianska, Nórska, Chorvátska a Bulharska. Medzi desať predstavení, selektor Nikola Zavišić zaradil aj Alicu v krajine zázrakov SVD divadla z Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
Alica v krajine zázrakov v režijnom stvárnení Jána Čániho a herci Hana Majerová, Miroslav Babiak, Samer Hamadeh sa belehradskému obecenstvu predstavia v utorok 7. júna 2011 o 17:00 v Divadle Boško Buha.
 
Tohtoročnému v poradí deviatemu festivalu TIBA selektor dal podtitulok Minimálny obor alebo Minimálne podmienky – obrovské výsledky. Spoločným pre všetky predstavenia je to, že vznikli v skromnejších produkčných podmienkach, avšak ich umelecký dosah je skutočne relevantný, v niektorých prípadoch až obrovský - zhodnotil selektor Nikola Zavišić.
 
Slovačko vojvodjansko pozorište Bački Petrovac,
Srbija/Backi Petrovac, Serbia
ALISA U ZEMLJI ČUDA/ALICE IN WONDERLAND
 
pisac/writter: Lewis Carroll/Miloš Janoušek
režija i dramturgija/director and dramaturgy: Ján Čáni
scena i kostim/stage and costume design: Ðula Šanta
muzika/music: Stevan Mošo
koreografija/choreography: Maja Grnja
igraju/actors: Hana Majerová, Miroslav Babiak, Samer Hamadeh
 
O predstavi
Alisa u zemlji čuda je razigrana predstava za decu o čudesnom svetu mašte, odrastanju i nepristajanju da se živi u svetu odraslih.
Devojčica kradom oblači majčinu odeću. Zajedno sa glumcima putujučeg pozorišta ona oživljava priču o dogodovštinama devojčice Alise koja dospeva u neobičnu zemlju...u Zemlju čuda.
Alisa u Zemlji čuda upoznaje potpuno otkačene likove koji treba da joj pomognu da pronadje put do kuće ... Osim nonsensa i apsudrda (na kojem autor gradi svoj zaplet) ova predstava nas uvodi u svet papirnog (sobnog, domaćeg, stonog) pozorišta XIX veka, koje je zabavljalo savremenike Luisa Kerola.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články