Medzinárodný folklórny festival mládeže Čerpotok 2011

Medzinárodný folklórny festival mládeže Čerpotok 2011
 
Tento festival je najväčším folklórnym festivalom Slovákov v Rumunsku, počas ktorého sa prezentuje kultúra a tradícia prostredníctvom tanca a spevu. Festival sa konal v Čerpotoku (Valea Cerului), župa Bihor, Rumunsko, v termíne 3. až 5.júna 2011. Folklórny súbor Pramienok z Padiny a AERD - Asociácia pre edukáciu a regionálny rozvoj sa po prvýkrát zúčastnili na tomto festivale.
 
foto
 
Foto: KUS Zvolen Kulpín, ktorý tiež vystupoval na tohtoročnom festivale v Rumunsku
 
foto
 
FS Pramienok a predstavitelia Asociácie pre edukáciu a regionálny rozvoj
 
Pramienok z Padiny a AERD do Rumunska odcestovali na pozvanie Demokratického Zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku – bihorská oblasť, miestnej organizácie Čerpotok a vedenia Mládežnickeho folklórneho súboru Cerovina. Padinský mládežnícky folklórny súbor pod vedením Janka Kolárika sa predstavil dvomi padinskými tancami. Účasť a ocenenie na festivale je prvým medzinárodným úspechom mladého tímu. Festival vytvoril podmienky na ďalšie stretnutie mladých Slovákov z Poľska, Srbska, Rumunska, Slovenska...
 
foto
 
foto
 
Riaditeľka AERD Daniela Ďurašová
 
Demokratický Zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku – bihorská oblasť, miestna organizácia Čerpotok spolupracuje s AERD Padina na realizácii medzinárodných projektov, ktoré prebiehajú na Slovensku. Od začiatku roka sa uskutočnili štyri projekty, na ktorých sa zúčastnilo zo 70 mladých ľudí z Čerpotoku a okolitých slovenských dedín. Spoločne pripravujeme ďalší projekt na ktorého realizácii sa v auguste na Slovensku spoločne budú podieľať Slováci z Chorvátska, Srbska, Česka, Talianska, Poľska a Rumunska.
 
Organizátorom festivalu patrí naša poklona. Cítili sme sa ako doma, ďakujeme Vám.
 
Martin Markuš
AERD

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články